«Λαβύρινθος» οι κατηγορίες των υποψηφίων

«Λαβύρινθος» οι κατηγορίες των υποψηφίων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δέκα συνολικά κατηγορίες υποψηφίων μοιράζονται οι 77.970 θέσεις υποψηφίων στα ΑΕΙ και τις παραγωγικές σχολές που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας. Και εκτός αυτών, υπάρχουν ακόμη πέντε κατηγορίες υποψηφίων στους οποίους δίνονται θέσεις επιπλέον εκείνων που ορίζονται από το υπουργείο. Πρόκειται για λαβύρινθο κατηγοριών υποψηφίων, που υποδηλώνει το έργο των υπηρεσιών που διοργανώνουν τις εξετάσεις ετησίως, αλλά και τη δυσκολία να γίνουν αλλαγές στο… lego του εξεταστικού συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις δήλωσαν συμμετοχή 74.346 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ). Σε αυτούς δόθηκε η μερίδα του λέοντος των θέσεων στα ΑΕΙ, δηλαδή 58.022 θέσεις.

Ακόμη 7.813 απόφοιτοι Γενικού Λυκείου επέλεξαν να εξεταστούν με το σύστημα που ίσχυε έως πέρυσι, και να διεκδικήσουν 6.097 θέσεις. Οι διαφορές των δύο συστημάτων είναι η εξέταση της Κοινωνιολογίας φέτος έναντι των Λατινικών πέρυσι, και το εύρος της εξεταστέας ύλης (φέτος λιγότερη συγκριτικά με πέρυσι).

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ  διακρίνονται σε εκείνους των Ημερήσιων και των Εσπερινών Λυκείων, με το νέο και με το παλαιό σύστημα. Πρόκειται για 4 υποκατηγορίες.

Επίσης, υπάρχουν εκείνοι που αποφοίτησαν από ΓΕΛ το 2019 και το 2018 και θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις το 10% των θέσεων που δόθηκαν στα ΓΕΛ. Συνολικά, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ κατανέμονται σε έξι υποκατηγορίες. Παράλληλα, υπάρχουν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) που χωρίζονται σε τέσσερις υποκατηγορίες: οι τελειόφοιτοι των ημερήσιων και των εσπερινών (διεκδικούν το 90% των θέσεων που δίνονται στα ΑΕΙ για τα ΕΠΑΛ) και οι απόφοιτοι του 2019 και του 2018 (διεκδικούν το υπόλοιπο 10% των θέσεων).

Εκτός των 77.970 θέσεων σε ΑΕΙ, δίνονται επιπλέον θέσεις σε τέσσερις βασικές κατηγορίες υποψηφίων: στα παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού, σε αλλοδαπούς-αλλογενείς, σε υποτρόφους, σε Ελληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, και σε αθλητές με διακρίσεις.

Στις 77.970 θέσεις δεν περιλαμβάνονται εκείνες στις σχολές του στρατού, της αστυνομίας-πυροσβεστικής, του λιμενικού και του εμπορικού ναυτικού. Ενδεικτικά, ο αριθμός εισακτέων  στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. το  2020 – 2021, ορίστηκε σε 730 θέσεις Αστυφυλάκων, 70 στη Σχολή Αξιωματικών για ιδιώτες και 47 για αξιωματικούς.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από το 2020-21 στις Σχολές Πυροσβεστικής και Λιμενικού – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα μπορούν να εισαχθούν και οι υποψήφιοι του πεδίου Επιστημών Υγείας και Ζωής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή