Θεωρείο (05/08/20)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση δεσμών με το κέντρο

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία των χθεσινών αλλαγών είναι η τοποθέτηση του Πάνου Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Με αυτή την κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενίσχυσε περαιτέρω τους δεσμούς της κυβέρνησης με το κεντρώο και κεντροαριστερό φάσμα της πολιτικής ζωής. Κυρίως όμως δυσκολεύει τη Φώφη Γεννηματά, καθώς τα εργασιακά θέματα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΚΙΝΑΛ. Ετσι μάλλον εξηγείται και η σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη που λίγη ώρα μετά τον ανασχηματισμό επιτέθηκε στο Μαξίμου χαρακτηρίζοντας βαθιά συντηρητικές τις αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο δε, πως στις «αποτυχημένες επιλογές» έβαλε πρώτα τον τομέα της εργασίας, θέλοντας προφανώς να μη χάσει την ατζέντα που έχει χτίσει και θέτοντας με το «καλημέρα» στο στόχαστρο τον Τσακλόγλου.

Δύο από Κόρινθο

Μετά την αξιοποίηση του Νίκου Ταγαρά στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος η Κορινθία έχει πλέον την τιμητική της, καθώς δύο βουλευτές της συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αφού είναι ήδη υφυπουργός ο Χρίστος Δήμας. Πάντως, δεν είναι ο μόνος νομός με δύο υφυπουργούς, καθώς και η γειτονική Αρκαδία έχει αντίστοιχα, τον Κώστα Βλάση στο Εξωτερικών και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο υφυπουργός Υγείας πάντως είναι εξωκοινοβουλευτικός, αλλά έχει πολιτευτεί στην Αρκαδία παλαιότερα και «χρεώνεται» γενικότερα ως… Αρκάς.

Αδωνις – Σκέρτσος σημειώσατε δύο

Η Κόρινθος έχει και άλλα ντεσού, καθώς από τον νομό είναι και ο Πελοπίδας Καλλίρης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, που αντικαταστάθηκε.  Ο Καλλίρης είχε κατέβει στις τελευταίες εκλογές υποψήφιος δήμαρχος Κορίνθου με τη στήριξη του Αδ. Γεωργιάδη. Ο επίσημος όμως υποψήφιος της Ν.Δ. ήταν… άλλος, ο νυν δήμαρχος Νανόπουλος. Ο Καλλίρης δεν εξελέγη βεβαίως, αλλά συνέχισε να είναι με τον Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο, ως γενικός γραμματέας. Η αντικατάστασή του από τον Ιωάννη Κυριακού, που έχει στενή σχέση με τον Ακη Σκέρτσο, καθώς έχει χρηματίσει αν. γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, μπορεί να θεωρηθεί και μία επικράτηση του χαμηλών τόνων υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ έναντι του πληθωρικού υπουργού Ανάπτυξης.

Απόκρουση στα «τρολ»

Πάντως λίγο η καθαίρεση του Καλλίρη, λίγο η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και αρκετοί έκαναν λόγο για «ψαλίδισμα» του υπουργού Ανάπτυξης. Ο ίδιος ο Αδωνις δεν αφήνει τέτοια αναπάντητα και σχολίασε βεβαίως μέσω social media, κάνοντας λόγο για τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέπεμψε δε στα ΦΕΚ τα οποία δείχνουν πως ο υπουργός Ανάπτυξης έχει την ευθύνη και για το Εμπόριο και για τη Βιομηχανία και ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη.

Ικανοποίηση…

Την Κυριακή σας είχα πει πως ένας κορυφαίος υπουργός θα έβαζε ευχαρίστως… βέτο στην αναβάθμιση της Βίκυς Λοΐζου σε υφυπουργό. Τελικά η γενική γραμματέας όχι μόνο δεν έγινε υφυπουργός, αλλά «υποβαθμίστηκε» καθώς από τη γραμματεία της Προεδρίας μετακινήθηκε στη γενική γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής. Δεν λέω ότι η μετακίνηση οφείλεται στον υπουργό, καθώς βέτο βάζει μόνο ο πρωθυπουργός, αλλά είναι βέβαιο πως τον ικανοποίησε ιδιαιτέρως…

Τα Βόρεια βγάζουν υπουργούς

Μετά τη χθεσινή (υφ)υπουργοποίηση της Ζωής Ράπτη ο βόρειος τομέας της Αθήνας κατέχει ένα άπιαστο ρεκόρ. Από τους επτά βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ. οι 5(!) είναι στο κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται για τους –με σειρά εκλογής– Κωστή Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη, Νίκη Κεραμέως, Γιώργο Κουμουτσάκο και Ζωή Ράπτη. Οι μόνοι που παραμένουν απλά βουλευτές Βόρειου Τομέα είναι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης.

Κέρδισε τις παγίδες 

Η στήλη σάς είχε ενημερώσει εγκαίρως πως το τελευταίο διάστημα η παραμονή του Στέλιου Πέτσα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κέρδιζε συνεχώς έδαφος. Η βασική αιτία ήταν αυτή που σας είχα πει: ο Πέτσας δεν κάνει εύκολα λάθη και στην καρέκλα αυτή, πάνω και πέρα από όλα, το να μην κάνεις λάθη είναι το βασικότερο προσόν. Αποφεύγοντας λοιπόν τις πολλές παγίδες που έχει η ηλεκτρική θέση πίσω από το πόντιουμ του εκπροσώπου, ανανέωσε και τη θητεία του.

Οικογενειακοί δεσμοί

Ο νέος –αναβαθμισμένος– γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης προέρχεται από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Εχει ωστόσο ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την Κεντροδεξιά, καθώς είναι γαμπρός του πρώην βουλευτή Τρικάλων Ηλία Βλαχογιάννη, ο οποίος ανήκει στην εντελώς παραδοσιακή, καραμανλική, Νέα Δημοκρατία.

Κρίσιμη αναδιάρθρωση

Η αξιοποίηση του Νίκου Ταγαρά στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος ουσιαστικά κρύβει μια σημαντική δομική αλλαγή στο υπουργείο, καθώς δίνει τον κρίσιμο τομέα της Ενέργειας στον Κωστή Χατζηδάκη. Οι επίσημες αρμοδιότητες του νέου υφυπουργού Ταγαρά είναι η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που σημαίνει πως η Ενέργεια είναι όλη πάνω στον Χατζηδάκη. Και ο τομέας είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένονται 7 σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή