Εκρηξη στη Βηρυτό: Αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

Εκρηξη στη Βηρυτό: Αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τη ρωσική ενημερωτική ιστοσελίδα «Rbc.ru», το υλικό που υπήρξε η αιτία της φοβερής έκρηξης την Τρίτη το απόγευμα στη Βηρυτό και που ήταν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου έφτασε στο λιμάνι της Βηρυτού, το Σεπτέμβριο του 2014 με πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας.

Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για το πλοίο Rhosus και ως ιδιοκτήτης του εμφανιζόταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, οπόταν και κατασχέθηκε, ο Ίγκορ Γκρετσούσκιν, από το Χαμπάροβσκ.

Το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, μετέφερε τους 2.750 τόνους αμμωνίου από το Μπατούμι (η μυθολογική Κολχίδα) της Γεωργίας στη Μοζαμβίκη. Μετά από βλάβη το πλοίο έπιασε λιμάνι στη Βηρυτό, όπου μετά από έρευνα απαγορεύτηκε ο απόπλους του και κατασχέθηκε το φορτίο, που τοποθετήθηκε σε αποθήκη στο 12ο αγκυροβόλιο του λιμανιού, με στόχο την καταστροφή-απόρριψη του.

Σύμφωνα με το «Rbc.ru», ο ιδιοκτήτης του πλοίου Ίγκορ Γκρετσούσκιν, ήταν επιχειρηματίας που ζούσε στην Κύπρο, ο οποίος όπως είπαν μέλη του πληρώματος «κήρυξε πτώχευση και άφησε το πλοίο».

Ο Γκρετσούσκιν έχει κατηγορηθεί από το πλήρωμα του πλοίου ότι εγκατέλειψε τόσο τους ανθρώπους όσο και το φορτίο.

Οι δικηγόροι των δανειστών έλαβαν τρία εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο. Στο πλοίο εργάζονταν συνολικά οκτώ Ουκρανοί ναυτικοί, σύμφωνα με τη Νατάλια Κλαμ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Βοήθειας Ναυτικών της Οδησσού Assol: «Οι ναυτικοί με τη βοήθειά μας στράφηκαν στον πρόξενο της Ουκρανίας, πέντε από τους συμπατριώτες μας κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα».

»Για να διατηρηθεί ζωντανό το πλοίο, τέσσερα μέλη του πληρώματος – τρεις Ουκρανοί και ένας Ρώσος – παρέμειναν επί του σκάφους, για ένα χρόνο αφότου αυτό κρατήθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού», κατέληξε η κ. Κλαμ.

Η τελευταία φορά που καταγράφηκε η τοποθεσία του πλοίου το 2014 – όχι μακριά από το 12ο αγκυροβόλιο, όπου έγινε η έκρηξη, προκύπτει από τα δεδομένα της υπηρεσίας MarineTraffic.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή Κύπρου» και "The Siberian Times"

Διαβάστε επίσης

Επικεφαλής λιμανιού Βηρυτού: Με δικαστική εντολή η φύλαξη του επικίνδυνου υλικού

Λίβανος: Λιγοστά τα αποθέματα σιτηρών – Εως 300.000 οι άστεγοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή