Πέντε οι Ελληνες τραυματίες στη Βηρυτό: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο

Πέντε οι Ελληνες τραυματίες στη Βηρυτό: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πέντε ανέρχονται συνολικά οι Ελληνες που τραυματίστηκαν από την έκρηξη στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι δύο εξ αυτών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 135, ενώ δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι στα συντρίμμια.

Από την έκρηξη, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη θύματα κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν.

Η αδράνεια έφερε τον όλεθρο

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τις μνήμες του εμφυλίου πολέμου,  η οποία συν τοις άλλοις κλονίζεται από βαθιά οικονομική κρίση με ρίζες σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Είχαν λάβει προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με άλλο μάρτυρα που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή