Θρήνος και οργή για την τραγωδία της Βηρυτού

Θρήνος και οργή για την τραγωδία της Βηρυτού

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ξημέρωμα της Τετάρτης, οι κάτοικοι της Βηρυτού αντίκρισαν ένα σκηνικό ολέθρου που ζωντάνεψε τις εφιαλτικές αναμνήσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Η καταστροφή που προκάλεσε η τρομερή έκρηξη, αργά το απόγευμα της Τρίτης, εκτεινόταν σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τη μοιραία αποθήκη, αφανίζοντας ανθρώπινες ζωές, κτίρια και περιουσίες στο λιμάνι και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Τα σωστικά συνεργεία κατέβαλλαν πυρετώδεις προσπάθειες για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια, ενώ 250.000 έως 300.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν μείνει άστεγοι λόγω καταστροφών ή ζημιών στα σπίτια τους, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ.

Μέχρι χθες το βράδυ, οι Αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν. Διάχυτοι ήταν οι φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες ώρες, καθώς η έκρηξη, που έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο, 120 μίλια μακριά, εκτίναξε στη θάλασσα πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι ή κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης.

Σε μια χώρα όπου οι βομβιστικές επιθέσεις, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι πολιτικές δολοφονίες βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στην ημερήσια διάταξη, τα ερωτήματα γύρω από τις συνθήκες της προχθεσινής τραγωδίας δεν άργησαν να τροφοδοτήσουν κάθε είδους θεωρίες. Το Ισραήλ, διά του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη, ενώ και ο μεγάλος αντίπαλός του στον Λίβανο, η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, απέφυγε να αποδώσει ευθύνες σε οποιαδήποτε πλευρά και απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. Πολιτικοί αναλυτές δεν απέφυγαν τον πειρασμό να θυμίσουν ότι η έκρηξη συνέβη τρεις ημέρες πριν από την αναμενόμενη για την Παρασκευή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου το 2005 σε μια πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τεράστιο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της Δαμασκού, οδηγώντας στην αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από τη χώρα.

Θρήνος και οργή για την τραγωδία της Βηρυτού-1

Τη γενική σύγχυση ήλθε να ενισχύσει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να κάνει λόγο για «φρικτή επίθεση… κάποιου είδους βόμβα», επικαλούμενος «κάποιους από τους πιο λαμπρούς στρατηγούς μας», αν και το Πεντάγωνο απέφυγε να τον επιβεβαιώσει.

Ολα δείχνουν, όμως, ότι τα αίτια της τραγωδίας είναι πολύ πιο πεζά. Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν και ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ επιβεβαίωσαν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη, όπου βρίσκονταν, εδώ και έξι χρόνια, περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου (χημική ουσία από την οποία φτιάχνονται λιπάσματα, αλλά και βόμβες). Αν είναι έτσι, θα πρόκειται για κλασική περίπτωση εγκληματικής αμέλειας διαδοχικών κυβερνήσεων και όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων, που επέτρεψαν τη συσσώρευση τόσο επικίνδυνων υλικών για τόσο μεγάλο διάστημα κοντά στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η καταστροφή ξεκίνησε από πυρκαγιά που ξέσπασε, πιθανόν από ηλεκτροκόλληση, στην αποθήκη Νο 9 του λιμανιού και μεταδόθηκε γρήγορα στην αποθήκη Νο 12, όπου βρισκόταν το νιτρικό αμμώνιο. Οι Αρχές του Λιβάνου είχαν κατασχέσει το εν λόγω φορτίο από πλοίο υπό σημαία Μολδαβίας, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από τη Γεωργία προς τη Μοζαμβίκη, τον Σεπτέμβριο του 2013. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα τόσο του γενικού διευθυντή του λιμένα της Βηρυτού όσο και του διευθυντή του τελωνείου, οι αρμόδιες αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και άφησαν το επικίνδυνο φορτίο στη θέση του.

Εκκληση για βοήθεια

Η προχθεσινή καταστροφή ήρθε να επιδεινώσει την ήδη τραγική οικονομική κατάσταση του Λιβάνου, που βρίσκεται σε καθεστώς χρεοκοπίας από τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν ήταν και η κεντρική αποθήκη σιτηρών, με αποτέλεσμα η χώρα να διαθέτει πλέον αποθέματα μόνο για ένα μήνα. Η κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε έκκληση για διεθνή ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και τα πρώτα μηνύματα είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου, που είχαν διακόψει την οικονομική στήριξη του Λιβάνου λόγω της ισχυρής επιρροής της Χεζμπολάχ στην κυβέρνησή του, δεσμεύθηκαν να στείλουν βοήθεια, όπως έκανε βέβαια και το Ιράν.

Ευρωπαϊκή στήριξη

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε από την πρώτη στιγμή μήνυμα αλληλεγγύης και σήμερα θα βρεθεί στη Βηρυτό, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, ενώ χθες το απόγευμα έφθασαν στον Λίβανο δύο γαλλικά αεροπλάνα με σωστικά συνεργεία και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ε.Ε. ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στέλνει 100 πυροσβέστες με οχήματα, εξοπλισμό και εκπαιδευμένους σκύλους για την ανεύρεση επιζώντων. Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία και Τσεχία συμμετέχουν στην αποστολή. Ανάλογη βοήθεια προσέφερε η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Βηρυτός: Αξιωματούχοι του λιμανιού τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό

Οργή στον Λίβανο για την «ξεχασμένη» πλωτή βόμβα

Βίντεο «Κ»: Οι εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό

Μαρτυρίες της καταστροφής: «Ούτε στον εμφύλιο τέτοιο χάος»

Εκρηξη στη Βηρυτό: Αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο που μετέφερε το νιτρικό αμμώνιο

Νεκρή Ελληνίδα και πέντε τραυματίες από την έκρηξη στη Βηρυτό

Λίβανος: Η έκρηξη βύθισε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Βηρυτού (βίντεο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή