Κινεζικό δικαστήριο αθώωσε άνδρα μετά από 27 χρόνια στη φυλάκη

Κινεζικό δικαστήριο αθώωσε άνδρα μετά από 27 χρόνια στη φυλάκη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινεζικό δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση για έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο νεαρών αγοριών και πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή. Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο του Τζιανγκσί διαπίστωσε την Τρίτη ότι ο Ζανγκ Γιουχουάν δεν είναι ένοχος, επικαλούμενο ανεπαρκή στοιχεία για την καταδίκη του. 

Κινέζικα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua, μετέδωσαν εκτενώς την υπόθεση, με πλάνα από την επανένωση του Ζανγκ με την οικογένειά του.

Σε δήλωσή του, ο δικαστής Τιαν Γκανλίν δήλωσε: «Αφού εξετάσαμε τα υλικά που βρήκαμε, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του Ζανγκ. Επομένως, αποδεχθήκαμε την πρόταση των εισαγγελέων και απαλλάξαμε τον καταδικασθέντα».

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το δικαστήριο ζήτησε συγγνώμη από τον Ζανγκ και τον ενημέρωσε για το δικαίωμά του να ζητήσει κρατική αποζημίωση για παράνομη καταδίκη.

«Θα διαπραγματευτώ το ακριβές ποσό αποζημίωσης με τον πελάτη μου», δήλωσε ο δικηγόρος του Ζανγκ στην China Daily. «Σχεδιάζουμε επίσης να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που διέπραξαν δικαστικά λάθη στην υπόθεση», πρόσθεσε.

Η δικαιοσύνη ήρθε «λίγο αργά»

Τον Οκτώβριο του 1993, τα πτώματα δύο νεαρών αγοριών ανακαλύφθηκαν σε μια δεξαμενή σε ένα χωριό στο Τζινξιάν. Η αστυνομία αναγνώρισε τον Ζανγκ, ο οποίος ήταν ο γείτονας των δύο θυμάτων, ως βασικός ύποπτο και τον έθεσε υπό κράτηση.

Τον Ιανουάριο του 1995, το δικαστήριο του Ναντσάνγκ καταδίκασε τον Ζανγκ σε θάνατο για ανθρωποκτονία, αλλά μετέτρεψε αργότερα την ποινή σε ισόβια κάθειρξη.

Οπως μετέδωσαν τα κινεζικά ΜΜΕ, το πρώτο σπιτικό φαγητό του Ζανγκ, μετά από 27 χρόνια, ήταν ρύζι με αυγά. Η πρώην σύζυγος του Ζανγκ λιποθυμήθηκε από τη χαρά της μόλις τον είδε από κοντά, σύμφωνα με πλάνα από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Με πληροφορίες από DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή