Κρίσιμος ο δείκτης Rt για τον ιό

Κρίσιμος ο δείκτης Rt για τον ιό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η επιδημία COVID-19 στη χώρα μας. Ο αριθμός αναπαραγωγής Rt που θεωρείται ένας κρίσιμος δείκτης για το πώς εξελίσσεται η επιδημία, έχει ανεβεί στο 1 που υποδηλώνει ότι η προσπάθεια που έγινε τους προηγούμενους μήνες, με τα περιοριστικά μέτρα και την κοινωνική αποστασιοποίηση, κινδυνεύει να «τιναχθεί στον αέρα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, το ότι ο δείκτης αυτός είναι στη μονάδα σημαίνει ότι μία επιδημία διατηρείται. Κάθε κρούσμα δύναται να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο. Περαιτέρω αύξηση αυτού του αριθμού θα σημαίνει ότι πλέον η επιδημία θα είναι εκτός ελέγχου. «Αν συνεχίσουμε έτσι, κάθε εισαγόμενο θετικό κρούσμα σε έναν πληθυσμό θα αποτελεί και μία συνεχιζόμενη αλυσίδα μετάδοσης και έτσι θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο ρυθμό μολύνσεων και κρουσμάτων», ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που έκρουσε «κόκκινο καμπανάκι».

Ολες οι προσπάθειες των επιστημόνων επικεντρώνονται πλέον στο να αξιολογήσουν το κατάλληλο «κοκτέιλ» των μέτρων που θα μειώσει τον αριθμό αυτό κάτω του 1 και θα τον φέρει στα επίπεδα που ήταν όταν η χώρα μας προχώρησε στην άρση των μέτρων. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου COVID-19, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού Rt στην Ελλάδα ήταν στα τέλη Μαΐου μικρότερος του 0,5, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου κυμάνθηκε μεταξύ 0,2 και 0,5. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου βρέθηκε στο 0,3. Εκτοτε σημείωσε σταδιακή αύξηση για να φτάσει πλέον στο επικίνδυνο 1. Η αύξηση του δείκτη αυτού αλλά και η γενικότερη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας οδήγησαν την Κύπρο να κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Β –από την Α που ήταν μέχρι τώρα– των χωρών από τις οποίες δέχεται πτήσεις, που σημαίνει ότι οι επιβάτες από την Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητική εξέταση PCR για τον κορωνοϊό και η οποία θα πρέπει να έχει διενεργηθεί κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες.

Σε Ευρώπη, ΗΠΑ

Σε αυτό το σημείο βρίσκονται και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης που βλέπουν την επιδημία να αναζωπυρώνεται. Στη Γαλλία το Rt εκτιμάται σήμερα στο 1,2, ενώ σε περιοχές με μεγάλη έξαρση όπως η Βρετάνη φτάνει το 2,6. Στις ΗΠΑ κυμαίνεται από 0,86 έως 1,33 ανάλογα με την πολιτεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης R εκφράζει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα. Εάν είναι 1, τότε σημαίνει ότι κατά μέσον όσο ένα κρούσμα μολύνει ένα άτομο. Εάν είναι τρία, τότε μολύνονται από ένα κρούσμα τρία άτομα, τα οποία με τη σειρά τους μολύνουν άλλα τρία έκαστο κ.ο.κ. Ο R0 αφορά τον αριθμό αναπαραγωγής σε έναν πληθυσμό χωρίς ανοσία και χωρίς να εφαρμόζονται παρεμβάσεις, (φαρμακευτικές και μη) και ο Rt εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίας. Το Rt μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή αυτός τηρεί τα μέτρα. Το R0 για τον νέο κορωνοϊό εκτιμήθηκε μεταξύ 2-3. Για την ιδιαίτερα μεταδοτική ιλαρά είναι πάνω από 12, για την εποχική γρίπη εκτιμάται σε περίπου 1,3 –αυξάνεται στην περίπτωση πανδημίας γρίπης– και για τον SARS (2003) σε περίπου 3. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή