Βηρυτός: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ συμμετέχει από χθες στις έρευνες

Βηρυτός: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ συμμετέχει από χθες στις έρευνες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη παροχή βοήθειας σε επιζώντες της προχθεσινής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Αναχώρησαν χθες το πρωί με αεροσκάφος C-130 έχοντας μαζί τους ένα διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό και έφτασαν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου στις 3.30 το μεσημέρι.

Η αποστολή κλιμακίου της 1ης ΕΜΑΚ έγινε κατόπιν αιτήματος για βοήθεια που απηύθυνε διεθνώς η κυβέρνηση του Λιβάνου. Την εντολή έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Η αποστολή του ελληνικού κλιμακίου έγινε υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας προκειμένου, μεταξύ άλλων, τα έξοδα να καλυφθούν όχι από εθνικούς αλλά κοινοτικούς πόρους.

Μέσω της ίδιας διαδικασίας παρέχουν ή πρόκειται άμεσα να παράσχουν βοήθεια η Ολλανδία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία. «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας συντονίζει την αποστολή 100 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης. Θα δουλέψουν μαζί με τις Αρχές του Λιβάνου προκειμένου να σώσουν ζωές. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον βοήθεια», τόνισε σε γραπτή δήλωσή του χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic.

Πρόσθεσε ότι ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus προκειμένου οι τοπικές αρχές να μπορέσουν να εκτιμήσουν την έκταση της καταστροφής που προκάλεσε η έκρηξη στην αποθήκη με τη νιτρική αμμωνία.

Επιπλέον, χθες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απηύθυνε εγγράφως ερώτημα προς το υπουργείο Υγείας εξετάζοντας το ενδεχόμενο αποστολής υγειονομικού υλικού στη Βηρυτό. Εως αργά χθες το απόγευμα η απάντηση των επικεφαλής του υπουργείου εκκρεμούσε. Σε περίπτωση θετικής απάντησης, η αποστολή του υλικού θα γίνει υπό την αιγίδα της Ε.Ε.

Τους Ελληνες πυροσβέστες συνάντησε πριν από την αναχώρησή τους από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και πρώην επικεφαλής της ΕΜΑΚ Στέφανος Κολοκούρης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή