Πιο αυστηρό πλαίσιο διαπίστωσης ανηλικότητας

Πιο αυστηρό πλαίσιο διαπίστωσης ανηλικότητας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διαδικασία διαπίστωσης ανηλικότητας για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα έξι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά και στον Εβρο προβλέπεται σε κοινή απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου. Η διαπίστωση της ηλικίας πραγματοποιείται από το Κλιμάκιο Ιατρικού Ελέγχου και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης ή της δομής προσωρινής υποδοχής ή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία, όπου φιλοξενείται ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής, ή των κινητών μονάδων υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η νέα διαδικασία είναι στην κατεύθυνση ενός πιο αυστηρού πλαισίου, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι όσοι αιτούντες άσυλο χαρακτηρίζονται ανήλικοι είναι όντως ηλικιακά σε αυτή την ομάδα. Και τούτο διότι έχει διαπιστωθεί ότι και άτομα που έχουν ήδη ενηλικιωθεί διεκδικούν, δηλώνοντας ψευδή ηλικία, καθεστώς ανηλικότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ορισμένα προνόμια.

Την ίδια στιγμή, νέες προτάσεις για την πόλη φέρνει η συνεργασία πολιτών της Αθήνας και προσφύγων μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Curing the Limbo» (Θεραπεύοντας την αδράνεια).

Ο στόχος της ανάπτυξης των δράσεων του προγράμματος είναι διττός: από τη μία πλευρά να αναπτυχθούν ενδιαφέρουσες δράσεις για περιοχές της Αθήνας που έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως προβληματικές και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα σε πρόσφυγες να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία συνεισφέροντας.

Ομάδες πολιτών κατέθεσαν 58 συνολικά προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις στις περιοχές: Κεραμεικός – Μεταξουργείο – Κολωνός – Ακαδημία Πλάτωνος,  Βικτώρια – (Αρχαιολογικό) Μουσείο – Εξάρχεια – Νεάπολη, πλατεία Αμερικής – πλατεία Κολιάτσου – Αγιος Ελευθέριος – Κάτω Πατήσια. Από αυτές προκρίθηκαν 9, οι οποίες και θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 8.500-14.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) από το πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.

Απαραίτητο κριτήριο για την επιλογή αποτελεί η συμμετοχή προσφύγων στην ομάδα υλοποίησης αλλά και η δυνατότητα η δράση που θα οργανωθεί να «επιβιώσει» και πέραν της χρηματοδότησης.

Οι προτάσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

• Athens Niroo Community: Μια κοινότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση με την καθοδήγηση της ομάδας Ηλέκτρα Energy.

• Μπάλα Πατήσια: Eνα ανενεργό γήπεδο μπάσκετ και πάρκο στα Κάτω Πατήσια μετατρέπεται σε γήπεδο 5×5 για να φιλοξενήσει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για εφήβους και ενήλικες.

• Πρόγραμμα μαγειρικής για όλους: Μια κινητή pop-up κουζίνα, «ταξιδεύει» στη γειτονιά του Aγιου Ελευθέριου, και φέρνει γαστρονομικές δράσεις.

• Sabar Bar: Ιστορίες και μύθοι της γειτονιάς των Εξαρχείων μετατρέπονται σε τραγούδια και θεατρικά δρώμενα.

• Totem Project: Η Ομάδα Κατοίκων Κολωνού δημιουργεί μια διαπολιτισμική μουσική κοινότητα στην Ακαδημία Πλάτωνος.

• Sport for Athens: Αθλητικές διοργανώσεις, ξεναγήσεις με θέμα τον αθλητισμό με τη σύμπραξη των «Οργάνωση Γη», «Σχεδία» και «The Syrian & Greek Youth Forum».

• Reading DiversCity: Δημιουργία εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τις κοινές εμπειρίες παιδιών Ελλήνων και προσφύγων από τα σχολεία των Εξαρχείων και της Βικτώριας, με στόχο να προβάλλεται στις σχολικές αίθουσες.

• Social Circus: Performance και τα ακροβατικά για παιδιά και εφήβους, στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.            

• The co-Living Room: Ενας ανοιχτός χώρος διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών για θέματα που αφορούν τη γειτονιά, στην περιοχή της Βικτώριας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή