Κατασκευάζοντας ρατσιστές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ντροπιαστικό ρατσιστικό περιστατικό» διαβάζω. «Οι υπόλοιποι επιβάτες πέταξαν από το τρένο 48χρονο από το Καμερούν επειδή πίστευαν ότι έχει κορωνοϊό». «Κοινωνικός αυτοματισμός» είναι η διάγνωση. «Και μάλιστα τον ανάγκασαν να σηκωθεί από τη θέση του και να καθίσει στο πάτωμα για μία ώρα». Σημειώνω ότι όσα ακολουθούν είναι συνέχεια από το ίδιο ρεπορτάζ του Lamia report το οποίο έχει εντοπίσει το «ρατσιστικό περιστατικό». Το ρεπορτάζ μάς πληροφορεί λοιπόν ότι όταν έγινε ο έλεγχος εισιτηρίων στην Λιβαδειά ο περί ου ο λόγος επιβάτης βρέθηκε χωρίς εισιτήριο. Οταν του ζητήθηκε να καταβάλει το αντίτιμο εκείνος δήλωσε ότι δεν το έχει. Τότε ο ελεγκτής του ζήτησε να κατέβει από τη θέση του και να καθίσει στο πάτωμα. Καλώς ή κακώς έτσι αντιμετωπίζονται ανεξαρτήτως χρώματος ή φυλής οι λαθρεπιβάτες από τους ελεγκτές για να μπορούν να τους παρακολουθούν και να μην κρύβονται στις τουαλέτες. Επειδή ανάμεσα στα έγγραφα που παρουσιάζει υπάρχει και ένα που βεβαιώνει ότι διεγνώσθη με κορωνοϊό αλλά έχει θεραπευθεί, «κάποιος» ειδοποιεί ασθενοφόρο που τον περιμένει στο Λιανοκλάδι. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώνεται πως είναι υγιής. Κακώς μεταφέρεται; Μπορεί κακώς. Πλην όμως κρίνοντας από τα στοιχεία που αναφέρονται στο ίδιο ρεπορτάζ που καταγγέλλει «ρατσιστικό επεισόδιο», και μάλιστα ντροπιαστικό, η ταλαιπωρία του δεν οφείλεται στο χρώμα του δέρματός του ούτε στην καταγωγή του. Οφείλεται στο γεγονός ότι ταξίδευε χωρίς εισιτήριο. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας όμως λένε ότι τον κατέβασαν από το τρένο επειδή φοβήθηκαν ότι οι υπόλοιποι επιβάτες θα τον λιντσάρουν. Αν παραδέχονταν ότι τον κατέβασαν επειδή δεν είχε εισιτήριο θα τους κατήγγελλαν αυτούς για ρατσισμό.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά τι θα γινόταν αν οι ελεγκτές συνελάμβαναν κάποιον Ελληνα χωρίς εισιτήριο και με κάποιον τρόπο διαπίστωναν ότι έχει περάσει κορωνοϊό. Εχω υπάρξει αυτόπτης μάρτυς σε σκηνή στο τρόλεϊ όπου ο λαθρεπιβάτης λέει στον ελεγκτή ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και του ζητεί να μην τον κατεβάσει διότι κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να του κάνει αυτός μια χάρη – σαν χαρακτήρας του Γκόγκολ. Ο δυστυχής Καμερουνέζος δεν «είχε τον τρόπο του» που λένε και υπέστη τις συνέπειες. Και είχε την ατυχία να λουστεί και την παράνοια που προκαλεί ακόμη και η υποψία ότι κάπου στο κοντινό περιβάλλον κυκλοφορεί ο σατανικός ιός.

Υπάρχουν ρατσιστές; Και βέβαια. Το ζήτημα είναι να τους εντοπίζεις και να τους καταγγέλλεις εκεί όπου υπάρχουν και όχι να τους κατασκευάζεις. Ποιους εξυπηρετεί η κατασκευή ρατσισμού; Υπάρχουν οι επαγγελματίες «αντιρατσιστές», υπάρχουν και οι καλοθελητές που θέλουν να κερδίσουν το «ηθικό πλεονέκτημα». Είναι κι αυτό ένα από τα επαγγέλματα της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή