Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακά κέρδη και χαμηλό τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο να είναι μεικτή, ενώ σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη προσέφεραν επιλεγμένα blue chips. Συγκριτικά πάντως με το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, η επίδοση του Χ.Α. ήταν καλύτερη, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να απέχουν.

Πιο αναλυτικά, ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,45% στις 640,60 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,07 εκατ. ευρώ μόλις. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 1.536,93 μονάδες, ενώ στο +0,31% και στις 858,1 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μη τραπεζικά blue chips ανοδικά ξεχώρισαν οι ΟΤΕ με κέρδη 1,98% μετά και τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου και η Jumbo στο +1,37%,  ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 319,97 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,14%, ενώ ανοδικά με κέρδη 0,05% έκλεισε η Eurobank. στο +0,24% η Πειραιώς και κέρδη 1,18% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα.

Οπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η πρόσφατη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε δείκτες και μετοχές στις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους. Οι χαμηλοί όγκοι αλλά και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πείθουν τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ότι υπάρχει ικανή δυναμική για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα. Με δεδομένα και τα γνωστά προβλήματα που κυριαρχούν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, η αυξημένη επιφυλακή συνεχίζεται από τους επενδυτές.

​​​​​​Εξάλλου στο κόκκινο έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές αφενός εξαιτίας των μεγάλων απωλειών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφετέρου διότι οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στην πρόοδο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,73% λόγω της πτώσης 2,5% στις επιχειρήσεις εξόρυξης, οι οποίες τις περασμένες ημέρες πραγματοποιούσαν πραγματικό ράλι. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε στο -1,27%  όχι μόνον εξαιτίας των εξορυκτικών επιχειρήσεων, αλλά και χάρη στη στερλίνα, που ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού πάνω από το μηδέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή