ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Δεκαπέντε χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων

ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Δεκαπέντε χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις δεκαπενταετίας ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο αναφέρθηκε, χθες, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του. «Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις θαλάσσιες ζώνες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Οπως κατέγραφε η «Κ» τον περασμένο Ιούνιο, στην πραγματικότητα οι συζητήσεις με την Αίγυπτο (για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) γίνονται από τη δεκαετία του 1970, με διαλείμματα, αρκετές αναθερμάνσεις, αλλά κανένα αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι το Κάιρο προχώρησε σε οριοθέτηση με τη Λευκωσία το 2003. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο ήταν διαχρονικά η πλήρης επήρεια του Καστελλόριζου, την οποία το Κάιρο δεν δέχεται.

Σε αρκετά προχωρημένο σημείο βρέθηκαν οι διμερείς συζητήσεις – διαπραγματεύσεις κατά περιόδους, όταν, επί παραδείγματι, στο ΥΠΕΞ επικεφαλής ήταν ο κ. Ν. Κοτζιάς και παλαιότερα ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Νωρίτερα (2012), και αφού οι συζητήσεις είχαν διακοπεί εξαιτίας τον δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο που είχαν προηγηθεί στο πλαίσιο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», συμφωνία για επανάληψη των διμερών διαπραγματεύσεων είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη μεταξύ του τότε υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα και του Αιγύπτιου ομολόγου του Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ.

Ενα χρόνο αργότερα (22/2/2013) σε ρεπορτάζ της «Κ» σημειωνόταν ότι ο υπουργός Εξωτερικών εκείνης της περιόδου Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής χαρακτήριζε «προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής την επανέναρξη των συζητήσεων με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών». Τους τελευταίους μήνες, ως γνωστόν, είχαν πυκνώσει ιδιαιτέρως οι ελληνο-αιγυπτιακές επαφές σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο.

Οπως προκύπτει από τα κατά καιρούς γνωστοποιηθέντα, επιχείρημα μη ολοκλήρωσης των συζητήσεων από πλευράς των Αιγυπτίων αποτελούσαν το Καστελλόριζο αλλά και η νήσος Χρυσή στα νοτιοανατολικά της Κρήτης (πρακτικά την οριοθέτηση με την Αίγυπτο αφορά ο ανατολικότερος νομός του νησιού, εκείνος του Λασιθίου), καθώς η Αίγυπτος διαφωνεί με την πλήρη επήρεια των δύο αυτών νησιών στη χάραξη της ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή