Φοιτητές Ιατρικής στηρίζουν την Περιφέρεια

Φοιτητές Ιατρικής στηρίζουν την Περιφέρεια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απόβαση» σε απομακρυσμένες μονάδες υγείας της χώρας και κυρίως της νησιωτικής κάνουν και φέτος φοιτητές της Ιατρικής που θα προσφέρουν σε εθελοντική βάση βοήθεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κέντρων υγείας πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων και νοσοκομείων του ΕΣΥ. Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας υλοποιεί και εφέτος, μία ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας COVID-19 που οι ανάγκες είναι αυξημένες, το εθελοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», στο πλαίσιο του οποίου φοιτητές της Ιατρικής θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν εθελοντικά για δέκα ημέρες σε απομακρυσμένες μονάδες υγείας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Το πρόγραμμα, το οποίο μετρά 24 χρόνια ιστορίας, εφέτος ξεκίνησε την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. Οι συμμετέχοντες που ξεπερνούν τους 300 προέρχονται από όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος των σπουδών τους, δηλαδή έχουν εκπαιδευθεί ήδη έναν χρόνο σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, που σημαίνει ότι έχουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο για την αποτελεσματική παρουσία τους στη μονάδα υγείας.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, το πρόγραμμα έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων υγείας. Οπως αναφέρει, «η ενίσχυση του ιατρικού έργου στην Περιφέρεια είναι σημαντική κατά τη θερινή περίοδο, αφού οι πάγιες ανάγκες των ντόπιων πολλαπλασιάζονται, λόγω της προσέλευσης παραθεριστών. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, η πανδημία της νόσου COVID-19 επιβάρυνε σημαντικά το ΕΣΥ και ανέδειξε την ανάγκη της εθελοντικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας ειδικά από το πλέον δυναμικό κοινό του, δηλαδή τους φοιτητές». Ο δεύτερος στόχος είναι η κλινική εξάσκηση και η πιο σφαιρική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών γιατρών, μέσω της εξοικείωσής τους με ποικίλα, επείγοντα και μη, περιστατικά σε πραγματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Εταιρεία, οι φοιτητές που συμμετέχουν για έστω αυτές τις δέκα ημέρες φεύγουν από το προστατευμένο περιβάλλον των πανεπιστημιακών κλινικών και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλευρό αυτών που την υπηρετούν.

Οι προορισμοί των φοιτητών στο φετινό πρόγραμμα είναι μονάδες υγείας σχεδόν των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων, των Σποράδων, των Δωδεκανήσων, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πολλών περιοχών στη Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Κρήτη. Για τη διαμονή των φοιτητών στις περισσότερες περιοχές οι τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις έχουν φροντίσει να παρέχουν χώρους, ενώ χορηγοί του προγράμματος είναι και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τις μονάδες Υγείας, τους ΟΤΑ και άλλους φορείς υπό την αιγίδα της 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή