Κέρδη 465 εκατ. σημείωσε η ΕΤΕ στο α΄ εξάμηνο

Κέρδη 465 εκατ. σημείωσε η ΕΤΕ στο α΄ εξάμηνο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yψηλή κερδοφορία 465 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 90% σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2020, κερδοφορία που είναι ικανή να απορροφήσει το κόστος της τιτλοποίησης δανείων συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα 6μήνου, η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier θα ολοκληρωθεί το α΄ 6μηνο του 2021.

Σε εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές, ενόψει και της επικαιροποίησης του business plan της εταιρείας.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α΄ 6μήνου, σημαντική πηγή κερδοφορίας υπήρξαν τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις, που ανήλθαν στα 786 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2020 – το β΄ τρίμηνο του 2020 ήταν 12 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη σχετίζονται με την ανταλλαγή τριών υφιστάμενων ομολόγων ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) που κατείχε η ΕΤΕ με ένα νέο ΟΕΔ ύψους 515 εκατ. ευρώ, καθώς και την πώληση ΟΕΔ στο χαρτοφυλάκιο «διακρατούμενων για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και για ενδεχόμενη πώληση» ύψους 264 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του α΄ 3μήνου 2020.

Τα οργανικά κέρδη της περιόδου αυξήθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση –στα 132 εκατ. ευρώ– αντανακλώντας τη σημαντική περιστολή των δαπανών προσωπικού και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων, την ομαλοποίηση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, καθώς και τη μείωση της πίεσης στα οργανικά έσοδα. Τα οργανικά κέρδη β΄ τριμήνου 2020 διαμορφώθηκαν σε 65 εκατ. ευρώ.

Αναστολές δόσεων

Η τράπεζα έχει «παγώσει» τις δόσεις για δάνεια συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ, ικανοποιώντας 39,5 χιλιάδες αιτήσεις πελατών της που πλήττονται από την κρίση, ενώ συμμετέχει ενεργά σε όλα τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης για την πανδημία του κορωνοϊού, με εκταμιεύσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προγραμματισμένες εκταμιεύσεις για το β΄ εξάμηνο 2020 θα υπερβούν τα 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ-ΙΙ, έχει εγκρίνει δάνεια 230 εκατ. ευρώ για περίπου 2,4 χιλ. πελάτες και στο πλαίσιο του Εγγυοδοτικού Ταμείου έχει εγκρίνει 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 550 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί. Επίσης, έχει εγκρίνει 8,8 χιλ. αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου, που αντιστοιχούν σε επιδότηση ύψους 35 εκατ. ετησίως.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, με τις συναλλαγές e-banking να καταγράφουν αύξηση 32% μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε σχέση με τους μήνες πριν από

τον κορωνοϊό.

Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες των ψηφιακών καναλιών άγγιξαν το 1,5 εκατ. τον Ιούνιο και είναι αυξημένοι κατά 53% σε ετήσια βάση, ενώ περίπου 160.000 πελάτες έχουν εγγραφεί σε ψηφιακά δίκτυα από την αρχή του έτους έως σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή