Εξαγωγές πολιτισμού

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πρώτη εικόνα λέει ότι έφθασαν τις 103.000 –ας περιμένουμε βεβαίως τον επίσημο αριθμό– όσοι παρακολούθησαν τους «Πέρσες» του Εθνικού Θεάτρου διαδικτυακώς από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ζωντανά σε όλον τον κόσμο, εκτός της Ελλάδας. Για πρώτη φορά η Επίδαυρος εξέπεμψε live, ενώ το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά με μια ελληνική παραγωγή της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας.

Η εντυπωσιακή επιτυχία της ζωντανής αναμετάδοσης ελληνικής παράστασης έδειξε τον δρόμο, αλλά και τον χαμένο χρόνο. Θα μπορούσε η ελληνική παραγωγή των παραστατικών τεχνών να αναζητήσει κοινό, έστω, στις χώρες με ισχυρό ελληνικό στοιχείο, πόσο μάλλον που τα τελευταία χρόνια η μετανάστευση έχει εκτιναχθεί. Ας μη μείνουμε, πάντως, στα όσα δεν έγιναν μέχρι τώρα· ίσως η μόνη αναφορά που νιώθω ότι θα έπρεπε να γίνει είναι για τα σπουδαία επιτεύγματα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης (π.χ. του Λευτέρη Βογιατζή, του Θεόδωρου Τερζόπουλου, του Μιχαήλ Μαρμαρινού) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και συζήτησης με ξένους καλλιτέχνες και ερευνητές.

Η Ελλάδα φέρεται να βρίσκεται κάπου στη 40ή θέση διεθνώς

στις πολιτιστικές εξαγωγές. Η αύξηση των εξαγωγών πολιτιστικών έργων πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Κρατικός ατζέντης; Γιατί όχι, εκτός και εάν προτιμάμε την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η αναμετάδοση των «Περσών» στο εξωτερικό κινητοποίησε τις πρεσβείες, καθώς και τον ΕΟΤ, ανοίγοντας ένα δρόμο για την προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι μια παράσταση ενός ελληνικού θεάτρου με υποτίτλους και καλή προβολή θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους θεατές – τουρίστες στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ανακοίνωση για τη σύγχρονη ελληνική μουσική, λογοτεχνία, χορό, θέατρο και να έχει φθάσει στις πρεσβείες της Ελλάδος στο εξωτερικό. Η δύναμη του Διαδικτύου είναι τεράστια στη διάχυση της πληροφορίας, ωστόσο οι άνθρωποι διαμορφώνουν την προστιθέμενη αξία και το βάρος της πληροφορίας. Η προσπάθεια που ξεκινά το υπουργείο Πολιτισμού για την εξαγωγή και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού απαιτεί οργάνωση, συνέχεια, επιμονή, συνέπεια. Και, προφανώς, όχι γκρίνια και καχυποψία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή