Η υψηλή αισθητική και η προσφορά στα εικαστικά του χώρου τέχνης «δ.», στον Βόλο

Η υψηλή αισθητική και η προσφορά στα εικαστικά του χώρου τέχνης «δ.», στον Βόλο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μικροσκοπική οδό Χατζηαργύρη 4, στο κέντρο του Βόλου, πάροδο της Ιάσονος, δύο βήματα από την παραλία και την αδιάκοπη κίνηση, υπάρχει η ήρεμη και στοχαστική κόγχη του χώρου τέχνης «δ.». Μου αρέσει να τον επισκέπτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στον Βόλο, αυτήν την από κάθε άποψη ενδιαφέρουσα πόλη. Ξέρω ότι εκεί θα δω εικαστικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον. Σκέφτομαι συχνά ότι, αν ο χώρος τέχνης «δ.» ήταν στην Αθήνα, θα ήταν πασίγνωστος και περιζήτητος, παρά τα λίγα τετραγωνικά του, που έχουν ωστόσο αξιοποιηθεί αριστοτεχνικά. Ο χώρος αυτός ενδιαφέρει τόσο τους αρχιτέκτονες όσο και τους εικαστικούς.

Είδα αυτές τις μέρες την καλοκαιρινή έκθεση με έργα καλλιτεχνών που διατηρούν μια σχέση με την γκαλερί και ξεναγήθηκα από τον ιδιοκτήτη Θανάση Δουλκέρογλου, έναν άνθρωπο που πασχίζει να κρατήσει τον πήχυ ψηλά και τα καταφέρνει. Η ομαδική έκθεση «Συγγενείς διαφορετικότητες 4» (έως 16 Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει πολλά και καλά έργα και διοργανώθηκε με την επιμέλεια του εικαστικού Νίκου Ποδιά, ενός εκλεκτού δημιουργού (θυμάμαι την ατομική του στον ίδιο χώρο, ένα θαύμα ποιότητας και φαντασίας). Ονειρική η συμμετοχή του Αλέξανδρου Ψυχούλη, πολύ ενδιαφέρων ο Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, εξαιρετική η αφαιρετική γραφή της Αγγελικής Παπαγεωργίου, βαθύς πάντα ο Γιώργος Κουρκούβελος, που αξίζει να τον δει και η Αθήνα… Ολες οι συμμετοχές είναι προσεκτικά επιλεγμένες. (Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πασχάλης Αγγελίδης, Βάσω Βούλγαρη, Τζίνα Δελασούδα, Κατερίνα Διακομή, Ελπινίκη Καμόσου, Βασίλης Καραγεώργος, Κωνσταντίνος Κομνηνός, Γιώργος Κουρκούβελος, Θανάσης Λάλας, Σταμάτης Λάσκος, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτρης Μοράρος, Κωνσταντίνος Μπομπός, Αγγελική Παπαγεωργίου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Νίκος Ποδιάς, Χρίστος Σιψής, Μανώλης Χάρος, Μαρία Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης).

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δείτε τι θαύματα μπορούν να γίνουν σε λίγα τετραγωνικά. Κυριαρχεί η αίσθηση του ξύλου σε λευκό χρώμα. Η κεντρική σκάλα οδηγεί στο πατάρι-γραφείο (με πολύ ωραίο skylight) από όπου υπάρχει εποπτεία της εισόδου. Είναι χώρος με αρχιτεκτονική υπογραφή – του Δημήτρη Θέμελη, με καταγωγή από τον Βόλο. Ο Δημήτρης Θέμελης τελείωσε την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τώρα εργάζεται στο Λονδίνο, στο διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners. Η κατασκευή του χώρου τέχνης «δ.» –ως έργο δικό του– εκτέθηκε στο Μουσείο Μπενάκη τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με άλλα 64 έργα στην Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων.

Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα της πολιτιστικής ζωής είναι η επιβίωση και η στήριξη όλων αυτών των χώρων. Η στήριξη μπορεί να είναι και μια απλή επίσκεψη, δυο λόγια που ενθαρρύνουν σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη από δίκτυα πνευματικής συγγένειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή