Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και καθίζηση τζίρου στο Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και καθίζηση τζίρου στο Χ.Α.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέες προκλήσεις της Αγκυρας διατάραξαν το Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο μετά τα μέσα της συνεδρίασης και έβαλαν φρένο στη στάση αναμονής που τηρούσαν οι επενδυτές, καθώς η επιστροφή του γεωπολιτικού κινδύνου οδήγησε τα λίγα ενεργά χαρτοφυλάκια σε ρευστοποιήσεις ειδικά στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στην πλειονότητα των blue chips.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση της τάξης του 1,24% στις 632,63 μονάδες και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 25,87 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,12% στις 1.519,65 μονάδες, ενώ πτώση 0,67% και στις 852,37 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Σαράντης (-3,83%), Βιοχάλκο (-3,35%), Coca-Cola (-2,37%) και Fourlis (-2,01%), ενώ ανοδικά «διασώθηκαν» μόνο τρεις τίτλοι, οι Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 2,58% στις 311,71 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -5,03%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,36%, την Alpha Bank στο -3,06%, ενώ η Eurobank έκλεισε χωρίς μεταβολή. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,43% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 2,92%.

Εντονο προβληματισμό εκφράζουν οι εγχώριοι αναλυτές, πάντως, για τη σοβαρή πτώση του τζίρου. Οπως παρατηρεί η Beta Securities, η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έδειξε από νωρίς ότι οι συναλλαγές θα κινηθούν αισθητά χαμηλότερα από τα ήδη χαμηλά ιστορικά δεδομένα του μήνα, αφού σε μια εβδομάδα αποτελεσμάτων που δικαιολογεί δράση στο ταμπλό, τα μεγέθη των συναλλαγών με το ζόρι ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ.​​​​​​

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές φάνηκε πως εστίασαν στα καλύτερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία της Ευρώπης παρά στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η σινοαμερικανική διαμάχη οδήγησε στο «κόκκινο» τους δείκτες μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη συνέχεια, όμως, ανέκαμψαν κατά κύριο λόγο χάρη στην άνοδο του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας, καθώς και των υπηρεσιών υγείας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,29%. Με οριακά κέρδη 0,09% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου και με άνοδο 0,66% το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή