«Ο διάδοχος προσπάθησε να με σκοτώσει», υποστηρίζει πρώην πράκτορας για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

«Ο διάδοχος προσπάθησε να με σκοτώσει», υποστηρίζει πρώην πράκτορας για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ομάδα εξόντωσης φέρεται να έστειλε στον Καναδά ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός σε όλο το δυτικό κόσμο με τα αρχικά MBS, με στόχο τη δολοφονία αυτοεξόριστου αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου, 13 μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στον ισχυρισμό αυτό βασίζεται μήνυση, την οποία κατέθεσε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσιγκτον η εισαγγελία της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου al Jazeera. Πίσω από τη μηνυτήρια αναφορά βρίσκεται ο μόνιμος κάτοικος Καναδά, Σαάντ αλ Τζάμπρι, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο MBS έστειλε τη «Μονάδα Τίγρης», ομάδα δολοφονιών της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, για να τον σκοτώσει.

Ο Αλ Τζάμπρι κατέθεσε ενόρκως ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης ότι οι στενές του σχέσεις με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και τα όσα γνωρίζει για τις δραστηριότητες του πρίγκιπα, τον κατέστησαν στόχο. «Η μνήμη του δρος Σαάντ και οι ηχογραφήσεις, στις οποίες προχώρησε φοβούμενος τη δολοφονία του ενόσω βρισκόταν ακόμη στη Σαουδική Αραβία, αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία τους ισχυρισμούς του.

Αυτός είναι ο λόγος που ο MBS τον θέλει νεκρό και γιατί ο διάδοχος προσπαθεί επίμονα να το πετύχει εδώ και τρία χρόνια», αναφέρει η μήνυση.

Μέλη της «Μονάδας Τίγρη», η «προσωπική ομάδα μισθοφόρων του πρίγκιπα, έφθασαν στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο με τουριστική βίζα στα μέσα Οκτωβρίου 2018, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη».

«Μετέφεραν στις αποσκευές τους δύο βαλίτσες με εργαλεία παθολογοανατομίας, ενώ κάποιοι από αυτούς ήταν εκπαιδευμένοι στην αποστείρωση τόπων, όπου είχαν διαπραχθεί εγκλήματα. Στην ομάδα βρισκόταν και ο ιατροδικαστής, ο οποίος διαμέλισε τον Κασόγκι με πριόνι. Οι κατηγορούμενοι –μέλη της “Μονάδας Τίγρη”– εισήλθαν παράνομα στον Καναδά, ταξιδεύοντας με τουριστική βίζα και προσπαθώντας να παραπλανήσουν τις καναδικές αρχές, επιλέγοντας διαφορετικά γκισέ στο αεροδρόμιο για να θεωρήσουν τα διαβατήριά τους», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία εκτιμά ότι το σχέδιο δολοφονίας του Αλ Τζάμπρι εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία του MBS να φιμώσει κάθε αντιπολιτευτική και επικριτική φωνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή