Δίκαιες εκλογές ζητεί η Ευρώπη στη Λευκορωσία

Δίκαιες εκλογές ζητεί η Ευρώπη στη Λευκορωσία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΚ. Προς εκτόνωση οδεύει η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας, μετά την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Πούτιν και Λουκασένκο, δύο ημέρες πριν από τις αυριανές προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο επί 26 χρόνια Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο επιζητεί έκτη θητεία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χθες τον Λουκασένκο να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης και να εγγυηθεί πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα των υποψηφίων.

Ο χειρισμός της κρίσης του κορωνοϊού από τον Λουκασένκο εξόργισε πολλούς κατοίκους της χώρας, καθώς συμβούλευε καταπολέμηση του κορωνοϊού με κατάποση βότκας και εντατική εργασία στα χωράφια. «Τα τρακτέρ τα γιατρεύουν όλα» έλεγε, αποφεύγοντας να επιβάλει καραντίνα προκειμένου να μην πληγεί περισσότερο η οικονομία της χώρας, η οποία ωστόσο ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς ο κορωνοϊός έχει βυθίσει στην ύφεση τις αγορές στις οποίες η χώρα εξάγει τα προϊόντα της και επίσης υφίσταται τις συνέπειες της επιδείνωσης στις σχέσεις με τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προ ολίγων μηνών κατήργησε την έκπτωση που απολαμβάνει η Λευκορωσία για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, κίνηση που στοιχίζει στη χώρα 700 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας υποστήριξαν ότι Ρώσοι μισθοφόροι είχαν φθάσει στη χώρα με στόχο να την αποσταθεροποιήσουν ενόψει των εκλογών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Κατά το χθεσινό τηλεφώνημα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσδιορίσουν για ποιο λόγο συνελήφθησαν οι 30 Ρώσοι υπήκοοι, να βρουν τους υπεύθυνους (τίνος πράγματος δεν προσδιορίστηκε) και να τους φέρουν στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε σημειώσει την ανάγκη οι δύο λαοί να έχουν «αδελφικές σχέσεις». O Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι η χώρα έχει γίνει στόχος «υβριδικού πολέμου» χωρίς να γνωρίζει από πού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή