Κορωνοϊός: Ελεγχόμενη η κατάσταση στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Ελεγχόμενη η κατάσταση στο ΕΣΥ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στα «σκληρά δεδομένα» της COVID-19, όπως ονομάζουν οι επιστήμονες τις νοσηλείες στο νοσοκομείο, τις εισαγωγές σε μονάδες εντατικής νοσηλείας και τους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο, παρακολουθούν οι υγειονομικές αρχές και κυρίως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την εξέλιξη της επιδημίας. Προς το παρόν, η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα στο διάστημα της πανδημίας.

Εως χθες στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 14 ασθενείς. Ο αριθμός των κρουσμάτων που ήταν διασωληνωμένο και σε κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκε ραγδαία το πρώτο διάστημα της πανδημίας, τον μήνα Μάρτιο και έφτασε στο υψηλότερο σημείο στις αρχές Απριλίου (90 διασωληνωμένοι και περίπου 100 σε ΜΕΘ το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου). Εκτοτε υπήρξε αποκλιμάκωση και ο αριθμός των διασωληνωμένων σταθεροποιήθηκε σε χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (από 5 έως και 13 ασθενείς) για να εμφανίσει μία μικρή αύξηση τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου (από 10 έως 14 ασθενείς). Και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες COVID-19 αν και έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες παραμένει χαμηλός. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, χθες το μεσημέρι 72 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες κορωνοϊού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ενας από τους λόγους που η πίεση δεν είναι ακόμα μεγάλη αφορά την ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες και άρα λιγότερο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Στην αρχή της επιδημίας οι ηλικιακές ομάδες με τα περισσότερα κρούσματα ήταν κοντά στα 60 έτη. Τον Απρίλιο τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονταν στην ηλικία των περίπου 50 ετών και τον Αύγουστο στην ηλικιακή ομάδα 20-40 έτη.

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν δεσμευμένες χθες –τα στοιχεία ανανεώνονται σε καθημερινή βάση– για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό 2.677 απλές κλίνες νοσηλείας. Είναι ενδεικτικό ότι στον «Ευαγγελισμό» ήταν δεσμευμένες 87 κλίνες COVID-19, στο «Σωτηρία» 31 κλίνες, στο «Αττικόν» 8, στο Παίδων Αγία Σοφία 50 κλίνες. Αναφορικά με τις μονάδες εντατικής θεραπείας, από τις 900 που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας (μεταξύ αυτών και οι «δανεικές» από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία), για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι δεσμευμένες 175.

Ανησυχία πάντως προκαλούν οι συρροές κρουσμάτων εντός των μονάδων υγείας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, στα νοσοκομεία της Λάρισας γιατροί βρέθηκαν θετικοί έπειτα από διακοπές που είχαν κάνει στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και να κρατήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο γίνεται περισσότερο «καθαρά» από τον κορωνοϊό, απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις υγειονομικές μονάδες της χώρας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Τοπικές Μονάδες Υγείας κ.ά.) σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) που επιστρέφουν από την άδεια διακοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή