Κέρδη 17,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο για την Εθνική Ασφαλιστική

Κέρδη 17,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης του ομίλου της ΕΤΕ και του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της εταιρείας.

Οι διαπραγματεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, κατά την ενημέρωση των επενδυτών για τα αποτελέσματα του 6μήνου του ομίλου της ΕΤΕ, συνεχίζονται και το αναθεωρημένο business plan της εταιρείας αναμένεται να υποβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Σε αυτό θα επιδιωχθεί να αποτυπωθεί η αναστροφή των δυσμενών επιπτώσεων που είχε η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας στα παραγωγικά αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασίες των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bankassurance), δηλαδή των πωλήσεων ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Ασφαλιστική, το σύνολο των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της εταιρείας κατά το α΄ 6μηνο του έτους παρουσιάζει μείωση κατά 10,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Η μείωση αποδίδεται στις μειωμένες πωλήσεις του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου και αποδίδεται κυρίως στις δυσλειτουργίες των τραπεζικών καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στο προϊόν εφάπαξ ασφαλίστρου υποχώρησαν κατά 51% σε ετήσια βάση και η παραγωγή μειώθηκε από τα 100 εκατ. ευρώ στα 49 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος, οι ασφαλιστικές εργασίες της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 4,8% έναντι του α΄ εξαμήνου του 2019 και η παραγωγή δια-μορφώθηκε σε 276,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις από την πανδημία της COVID-19 επέδρασαν αρνητικά και στην κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής, με συνέπεια τα κέρδη προ φόρων κατά το α΄ 6μηνο του 2020 να διαμορφωθούν σε 17,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Η μείωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω πτώση των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται για την προεξόφληση των ασφαλιστικών αποθεμάτων.

Tα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής, εξαιρουμένης της παραγωγής του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, ανήλθαν το α΄ 6μηνο του 2020 σε 194,4 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το α΄ 6μηνο του 2019. Συμπεριλαμβάνοντας και την παραγωγή του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, τα συνολικά μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 242,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 14,8%, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν είχε σημαντική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 82,2 εκατ. ευρώ έναντι 78,7 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,4%, προερχόμενη κυρίως από την αύξηση των εργασιών του βιομηχανικού χαρτοφυλακίου του κλάδου πυρός και των εργασιών λιανικής του κλάδου γενικής αστικής ευθύνης.

Οι ζημίες αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι οποίες είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του α΄ 3μήνου του 2020 λόγω της κατάρρευσης των κεφαλαιαγορών, ιδιαιτέρως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αναστράφηκαν κατά το β΄ 3μηνο και, σε συνδυασμό με την κερδοφορία του α΄ 6μήνου 2020, συνετέλεσαν στην αύξηση κατά 12,6 εκατ. ευρώ των ιδίων κεφαλαίων. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στο τέλος του α΄ 6μήνου του τρέχοντος έτους σε 1.074,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.062,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2019. Θετική επίσης παραμένει και η κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας, με ή χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή