Ηλ. Μόσιαλος: Πιθανό ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος κατά οκτώ – δέκα φορές

Ηλ. Μόσιαλος: Πιθανό ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερος κατά οκτώ – δέκα φορές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρούει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι κατά οκτώ έως 10 φορές μεγαλύτερος.

«Τριψήφιος αριθμός (152) κρουσμάτων και σήμερα. 17 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές)» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σημείωσε δε ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική.

«Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους.

«Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί» σημείωσε.

152 νέα κρούσματα – Στους 211 οι νεκροί

Σημειώνεται πως σε 152 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Εξ αυτών, 22 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 26 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και 43 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τα θύματα στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχονται σε 211, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 17 ασθενείς.

Παγώνη: Ο δείκτης μεταδοτικότητας ξεπερνά το 1

Τονίζεται ότι τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

«Ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει φθάσει στο 1. Είναι στο 1 και πάει προς τα πάνω» προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «ό,τι γίνεται σήμερα θα τα δούμε περίπου σε 10 με 15 μέρες. Αν ξεκινήσουν νοσηλείες, διασωληνώσεις, τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει τελείως».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε εξάλλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις διασκεδάσεις μας.

Αναστολή λιτανειών, πανηγυριών

Υπενθυμίζεται ότι νέα μέτρα με αναστολή όλων των λιτανειών και πάσης φύσεως πανηγυριών ενόψει του Δεκαπενταύγουστου αλλά και παράτασης της απαγόρευσης των «όρθιων» σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έως το τέλος Αυγούστου, έφερε ο πολύ υψηλός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας μας αριθμός των κρουσμάτων SARS-CoV-2 που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις αρχές το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη όπου από τις αρχές του μήνα έως και χθες έχουν καταγραφεί 204 κρούσματα. Μάλιστα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσαντίνου Ζέρβα και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά κατά την οποία εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν έκτακτα μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή