Aμεση ανάλυση: 112 δια πάσα νόσον

Aμεση ανάλυση: 112 δια πάσα νόσον

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχουμε τις γνώσεις, ούτε τα δεδομένα που είχε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς σχετικώς με τις πλημμύρες στην Εύβοια. Πιθανολογούμε ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι μια εντολή εκκένωσης μέσω του 112 σε πλημμυρισμένες περιοχές θα δημιουργούσε κινδύνους «εκατόμβης», όπως ο ίδιος δήλωσε. Υπάρχει όμως μια σοβαρή αντίφαση στις δηλώσεις του. «Έχουμε 5 νεκρούς», είπε το μεσημέρι της Κυριακής, «τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν».

Αυτοί οι τρεις νεκροί χρεώνονται στην μη λειτουργία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Δηλαδή, σε αντίθεση με όσα είπε ο υφυπουργός,  το «112» είναι δια πάσαν νόσον. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για να καλέσει κάποιους να φύγουν, μπορεί κάλλιστα να τους προτρέψει να μείνουν. Θα μπορούσε δηλαδή να σταλεί ένα μήνυμα του στιλ «πλημμύρες στην περιοχή μην βγαίνετε στους δρόμους, βρείτε ένα ψηλό σημείο για να προστατευτείτε από τα νερά…» κ.λπ.

«Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες».

Αυτό το «διαφορετικά» είναι το ζητούμενο. Η αποτυχία του κράτους, που αποτυπώνεται στον αριθμό των νεκρών, είναι ένα θέμα προς εξήγηση με μελέτη. Πρέπει να αξιολογηθεί το σύστημα, να βρούμε τι πήγε στραβά, όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά να υπάρξει την επόμενη φορά καλύτερη αντίδραση. Αυτός ο στόχος δεν υπηρετείται με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα. Επιπλέον: όπως έγραφε προ ημερών με αφορμή το Μάτι ο κ. Αλέξης Παπαχελάς: «Ενα παλιό και δοκιμασμένο ρητό μάς διδάσκει ότι η απόπειρα συγκάλυψης είναι συνήθως χειρότερη από το ίδιο το έγκλημα, όποιο και αν είναι αυτό. Κάνει στο τέλος μεγαλύτερη πολιτική ζημιά και σπρώχνει τους χειριστές της επιχείρησης συγκάλυψης σε έναν πολύ ολισθηρό, επικίνδυνο κατήφορο» (Καθημερινή 19.7.2020).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή