Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου στον απόηχο της έκρηξης στη Βηρυτό

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου στον απόηχο της έκρηξης στη Βηρυτό

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης που συγκλόνισε την περασμένη εβδομάδα τη Βηρυτό και προκάλεσε τη λαϊκή οργή εναντίον της ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

«Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

Η έκρηξη προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και παραιτήσεις αρκετών υπουργών.

Την περασμένη εβδομάδα η έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού τουλάχιστον 2.000 τόνων νιτρικού αμμωνίου είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 158 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000.

Η καταστροφή ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βηρυτός: Η φονική έκρηξη σε «αργή κίνηση» (βίντεο)

Ο Λίβανος μετά το δικό του Τσερνόμπιλ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή