Αγκυρα: «Η Αθήνα δεν θέλει διάλογο»

Αγκυρα: «Η Αθήνα δεν θέλει διάλογο»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τακτική της κλιμάκωσης που επέλεξε η Αγκυρα είχαν προδιαγράψει με σαφήνεια από νωρίς χθες το πρωί με δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αργά το απόγευμα σε σχετικά χαμηλότερους τόνους, κάνοντας λόγο για «διάλογο σε δίκαιη βάση». Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συναινέσει η Τουρκία σε οποιαδήποτε προσπάθεια να την «κλειδώσει» στις ακτές της, αγνοώντας την τουρκική επικράτεια. Η Αγκυρα, πρόσθεσε, είναι πάντα έτοιμη να λύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση και κάλεσε τις μεσογειακές χώρες να συνεργαστούν στην εξεύρεση «μιας αποδεκτής φόρμουλας που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Τον απόπλου του «Ορούτς Ρέις» είχε ανακοινώσει νωρίς χθες ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στο twitter, με την οποία θέλησε να στείλει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή». Η ανάρτησή του τελείωνε ως εξής: «“Ορούτς Ρέις”, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο». Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας», για να προσθέσει: «Ομως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα». Απαντώντας εξάλλου στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να πληγεί το “Ορούτς Ρέις”» και πρόσθεσε ότι «όποιος νομίζει ότι του ανήκει η Μεσόγειος θα απογοητευτεί».

Μιλώντας, τέλος, στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επέκρινε την Αθήνα επειδή προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο και υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε, επίσης, πως επί 2,5 μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τις οποίες, όπως είπε, η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο. «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο» ανέφερε και υποστήριξε ότι «τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή