ΣΕΠΟΧ: «Η πολεοδόμηση δεν είναι λύση για το Μάτι»

ΣΕΠΟΧ: «Η πολεοδόμηση δεν είναι λύση για το Μάτι»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές επιφυλάξεις για βασικές πτυχές του προτεινόμενου ειδικού σχεδίου για το Μάτι εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ). Οπως εκτιμά, το σχέδιο ουσιαστικά προσαρμόζεται στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς να επιλύει τα βασικά προβλήματα, όπως η απελευθέρωση των ρεμάτων. Παράλληλα, εστιάζει στην πολεοδόμηση μιας μεγάλης περιοχής, ενθαρρύνοντας την οικιστική εξάπλωσή της και υποβαθμίζοντας την αναγκαιότητα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Θετική κρίνει την πρόβλεψη για ενιαίο παραλιακό περίπατο και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα του παράκτιου μετώπου.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, ο ΣΕΠΟΧ εκτιμά ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στις διακηρυγμένες προθέσεις του σχεδίου (την προσέγγιση συσσωρευμένων πολεοδομικών προβλημάτων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής) και των προτάσεων στις οποίες το σχέδιο καταλήγει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΕΠΟΧ:

• Το σχέδιο όχι μόνο δεν περιορίζει την οικιστική εξάπλωση της περιοχής, αλλά την ενισχύει. «Με κανένα τρόπο δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι η ένταξη νέων εκτάσεων στο σχέδιο συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της περιοχής και κυρίως στην πρόληψη και διαχείριση νέων φυσικών καταστροφών. Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και ο περιορισμός της δόμησης απαιτείται κατά προτεραιότητα για λόγους ασφαλείας».

• Με τους συντελεστές δόμησης που προβλέπονται, η περιοχή θα αλλάξει χαρακτήρα. «Δημιουργείται μια πυκνοδομημένη περιοχή που παίρνει τη θέση του αραιοκατοικημένου παραθεριστικού οικισμού, εις βάρος της ποιότητας του ήπιου παραθερισμού και της αναψυχής».

• Με τη διατήρηση του μεγαλύτερου αριθμού των υφιστάμενων αυθαιρέτων σε ρέματα και αιγιαλό, υπονομεύει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. «Θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς εξαιρέσεις η κατεδάφιση των αυθαιρέτων τουλάχιστον όσον αφορά το σύνολο των ρεμάτων και τον αιγιαλό.

Υπάρχουν διαθέσιμα πολεοδομικά εργαλεία τα οποία δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης των όποιων αναγκών στέγασης προκύψουν, ενισχύοντας την αντιπλημμυρική προστασία και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής». Ο ΣΕΠΟΧ προτείνει τη διατήρηση των ρεμάτων στη φυσική τους κατάσταση, αντί της διευθέτησής τους.

Στα θετικά του σχεδίου, ο ΣΕΠΟΧ υποστηρίζει τη δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου και τη δημιουργία διόδων προς την παραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή