Σφίγγουν τα λουριά στο Χονγκ Κονγκ

Σφίγγουν τα λουριά στο Χονγκ Κονγκ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμόζοντας τον πρόσφατο, αμφιλεγόμενο νόμο για την εσωτερική ασφάλεια, οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ συνέλαβαν εκδότη του αντιπολιτευόμενου Τύπου και ακτιβιστές για τα δημοκρατικά δικαιώματα, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από την Ε.Ε., τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν τον 71χρονο «βαρώνο» των μίντια Τζίμι Λάι στην έπαυλή του με την κατηγορία της «σύμπραξης με ξένες δυνάμεις» στην ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας. Στη συνέχεια, περίπου 200 αστυνομικοί επέδραμαν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Next Digital που διευθύνει ο Λάι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνελήφθησαν βάσει του ίδιου νόμου άλλα 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής ακτιβίστριας Ανιές Τσόου Τινγκ.

Επικριτής του Πεκίνου, γνωστός για την ανοιχτή υποστήριξη των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, ο Λάι εκδίδει τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Apple Daily, ένα ταμπλόιντ όπου τα σκανδαλοθηρικά θέματα συνυπάρχουν με τις πολιτικές αποκαλύψεις. Πέρυσι είχε συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Λευκό Οίκο, ενώ πρόσφατα χαρακτήρισε τον νόμο για την εσωτερική ασφάλεια «τελευταίο καρφί στο φέρετρο» της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

Τη σύλληψη του Λάι καταδίκασαν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι Τύπου της Κομισιόν, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της Υπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. Αντίθετα, η Κίνα εξέφρασε την υποστήριξή της και ζήτησε την «αυστηρή τιμωρία» του διά του εκπροσώπου Τύπου της κρατικής υπηρεσίας για Θέματα Χονγκ Κονγκ και Μακάο.

Στο μεταξύ, την οργή του Πεκίνου προκάλεσαν η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Υγείας Αλεξ Αζάρ στην Ταϊβάν και η συνάντησή του με την πρόεδρο της νήσου, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της Κίνας, Τσάι Ινγκ Γουέν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι το θέμα της Ταϊβάν «είναι το σοβαρότερο και πλέον ευαίσθητο θέμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις». Επίσης, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε 11 Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων γερουσιαστών και ενός βουλευτή, σε απάντηση για την αντίστοιχη, πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή