Σπάνια συνάντηση με μια μεγάπτερη φάλαινα

Σπάνια συνάντηση με μια μεγάπτερη φάλαινα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικά σπάνιο θέαμα απήλαυσε και βιντεοσκόπησε ο εκπαιδευτής καταδύσεων Αντριου Λομάκιν, ενώ πραγματοποιούσε ομαδική κατάδυση στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο, ανοικτά της Νήσου Λέιντι Ελιοτ στο νοτιότατο άκρο του. Επί περισσότερα από δέκα λεπτά ο δύτης είχε παρέα, στα αβαθή ύδατα, σε απόσταση έξι ώς οκτώ μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μία νεαρή μεγάπτερη φάλαινα. Οπως ο ίδιος διηγείται στο ειδησεογραφικό δίκτυο ΒΒC, με την καταδυτική του ομάδα κολυμπούσαν στην περιοχή Σάνσετ, όταν, στρέφοντας το βλέμμα  προς την επιφάνεια, εντόπισαν το νεαρό κήτος να απολαμβάνει τον ύπνο του.

Το ζώο δεν φάνηκε να ενοχλήθηκε ή φοβήθηκε καθόλου από την ανθρώπινη παρουσία και παρέμεινε εκεί για ώρα, απλά ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του. Αργότερα, προφανώς όταν εξοικειώθηκε με την παρουσία κοινού, το νεαρό ζώο που είχε μήκος όχι μεγαλύτερο από δέκα μέτρα, καταδύθηκε και επιδεικτικά άρχισε να ξύνει την κοιλιά του στον ύφαλο. Αφού ολοκλήρωσε πιθανώς την καθημερινή του «κούρα ομορφιάς», το ζώο  απομακρύνθηκε προς τα ανοικτά.

Οι δύτες, έκθαμβοι από την εμπειρία τους, τόνισαν ότι ο εντοπισμός μιας μεγάπτερης φάλαινας τόσο ρηχά είναι πραγματικά κάτι πολύ πολύ σπάνιο, καθώς κατά την ετήσια μετανάστευσή τους, που πραγματοποιείται μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου, όταν αναζητούν νερά με υψηλότερη θερμοκρασία, τα θαλάσσια θηλαστικά κολυμπούν πολύ ανοικτά από τις ακτές και σε μεγάλα ωκεάνια βάθη, αποφεύγοντας κατά το δυνατό τις απρόσμενες συναντήσεις.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ανάλογες εμπειρίες για άγνωστους λόγους πληθαίνουν και μερικές φορές έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Στις αρχές του τρέχοντος μηνός δύο ερασιτέχνες δύτες κατέληξαν στο νοσοκομείο όταν μία μητέρα μεγάπτερη φάλαινα, που κολυμπούσε στον Υφαλο Νιγκάλου της δυτικής Αυστραλίας, με το μικρό της χτύπησε με το πτερύγιο της ουράς της δυνατά το νερό για να αποθαρρύνει την προσέγγιση. Η μία γυναίκα – δύτης δέχθηκε το πλήγμα της ουράς, με αποτέλεσμα να σπάσει τα πλευρά της και να εμφανίσει εσωτερική αιμορραγία. Οπως τα περισσότερα ζώα και οι μεγάπτερες φάλαινες έχουν ισχυρό μητρικό ένστικτο και επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά όταν νιώσουν ότι κινδυνεύει το μικρό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή