Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/08/20)

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 33,7 δισ. το αποθεματικό

Σε διεύρυνση των κριτηρίων για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ.), μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Επιπροσθέτως, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «τα αποθεματικά της κυβέρνησης ήταν στα 37,5 δισ. όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτή τη στιγμή έχουμε 33,7 παρά τα τεράστια ποσά που διαθέσαμε για την ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον κορωνοϊό». Αυτό οφείλεται, όπως εξήγησε, στο γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές σε δύσκολες περιόδους περίπου 8 δισ. με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματα των πολιτών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι πρακτικά αδύνατον να αναπληρωθούν στο ακέραιο τα εισοδήματα όσων επλήγησαν από την πανδημία, διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για ύφεση.

Καταγγελίες εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού

Την ένταξη όλων των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού πλέον δεν φαίνεται να σώζεται κάτι από τη φετινή σεζόν, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό. Και αναφέρει ότι καθημερινά δέχεται καταγγελίες για εργοδοτική παραβατικότητα, απολύσεις, εξαναγκασμούς σε οικειοθελή αποχώρηση, «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. Σύμφωνα, δε, με μία από αυτές, εκπρόσωπος ξενοδοχείου δήλωσε σε εποχικούς εργαζομένους ότι δεν κάνει τις επαναπροσλήψεις στο περυσινό προσωπικό, ώστε στη συνέχεια να βγουν σε αναστολή σύμβασης, για να μην πληρώσει δώρα και επιδόματα αδείας.

Μαρίνα για μεγάλα σκάφη στην Ελούντα

Μαρίνα χωρητικότητας 202 σκαφών και μεγάλους μήκους σκαφών (superyachts) θα δημιουργηθεί στην περιοχή Πλευρά Ελούντας στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης, αποτελώντας τμήμα του τουριστικού έργου Elounda Hills. Θα διαθέτει χερσαία ζώνη επιφάνειας 28.540 τ.μ. και θα συνοδεύεται από κτιριακές υποδομές. Βέβαια, παρότι το συγκεκριμένο έργο είναι πολύ σημαντικό για τον εγχώριο τουρισμό, τα βλέμματα του κλάδου είναι στραμμένα στον περιορισμό, όσο αυτό είναι εφικτό, των φετινών απωλειών.

Νέο εμπορικό πάρκο από την Ten Brinke

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, τα σχέδια για νέους εμπορικούς χώρους δεν έχουν οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες, με την ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία Ten Brinke να αναπτύσσει νέο εμπορικό πάρκο σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συμβολή των λεωφόρων Πειραιώς και Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο πολυχώρος θα διαθέτει συνολική επιφάνεια 15 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, δύο ορόφους, ένα υπόγειο, καταστήματα επιφάνειας 6.700 τ.μ. και 5.900 τ.μ. στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο αντίστοιχα και 400 θέσεις στάθμευσης. Σημειώνεται ότι το οικόπεδο, όπου κατασκευάζεται το εμπορικό κέντρο, έχει πλούσια προϊστορία. Σε αυτό επιδίωκε από το 2000 η ισραηλινή εταιρεία Plaza Centers να κατασκευάσει mall.

Μέτρα στήριξης προσδοκά η εστίαση

Την αντίδραση των εκπροσώπων του κλάδου εστίασης και διασκέδασης προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να παραμένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί τα μπαρ και τα εστιατόρια σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, καθώς εκτιμούν ότι τέτοιες αποφάσεις, που δεν συνοδεύονται με μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, καταλήγουν να είναι μερικώς καταστροφικές για τον κλάδο της εστίασης και απολύτως καταστροφικές για τον χώρο της διασκέδασης. Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι θα υπάρξουν «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήδη έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους με τζίρο μειωμένο κατά 50%, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρασχεθεί στήριξη σε αυτές τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, τη χρηματοδότηση του κλάδου, την κάλυψη 100% του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και την παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου της έκπτωσης του 40% στα ενοίκια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή