Η «απόφαση» του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Η «απόφαση» του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάπου στις αρχές του έτους αναρωτιόμασταν πώς θα υποδεχθεί και αν μπορεί να αντέξει το παγκόσμιο κοινό όλες τις καινούργιες διαδικτυακές πλατφόρμες (Disney+, Apple TV+, HBO Max κ.ο.κ.) που συνωστίζονται πια δίπλα στο Netflix για την κυριαρχία στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πεδίο της οικιακής διασκέδασης. Μερικούς μήνες και μια πρωτοφανή έκρηξη πανδημίας αργότερα, έχουμε την απάντηση: ο κολοσσός της Ντίσνεϊ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης «Μουλάν» κατευθείαν στην καινούργια πλατφόρμα της, παρακάμπτοντας, τουλάχιστον όσον αφορά τις ΗΠΑ, την παραδοσιακή κυκλοφορία στις αίθουσες.

Η σοκαριστική για την κινηματογραφική βιομηχανία απόφαση, προφανώς, δεν ελήφθη τυχαία· το Disney+ στους πρώτους μήνες λειτουργίας του μετράει ήδη πάνω από 60 εκατ. συνδρομητές, τέσσερις φορές περισσότερους από όσους προέβλεπαν τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας. Φυσικά, οι πρωτόγνωρες συνθήκες, που ζει (και) το σινεμά τον τελευταίο καιρό, άλλαξαν τα πάντα. Μια ταινία όπως η «Μουλάν», προορισμένη να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις, θα κινδύνευε να μη βγάλει ούτε τα έξοδά της εάν δοκίμαζε τώρα την τύχη της στις αίθουσες. Αντιθέτως, στην πλατφόρμα της Ντίσνεϊ, η ταινία προσφέρεται προς 29,99 δολάρια, τιμή που μπορεί να μοιάζει υψηλή αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερη από όσο θα κόστιζε μια οικογενειακή έξοδος στον κινηματογράφο.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, υπολογίζει με απλά μαθηματικά –και δίχως τον… μεσάζοντα της αίθουσας– πως αν έστω οι μισοί συνδρομητές δουν την ταινία, τα έσοδα θα φθάσουν τουλάχιστον τα 900 εκατ. δολάρια, διόλου άσχημα δεδομένων των συνθηκών. Και το ερώτημα που επανέρχεται είναι το εξής: βρισκόμαστε μπροστά στην κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου με τον οποίο η μεγάλη μάζα του κοινού βλέπει σινεμά; Πιθανότατα όχι, τουλάχιστον σε άμεσο χρόνο. Η ίδια η Ντίσνεϊ, άλλωστε, μιλάει για «απόφαση έκτακτης ανάγκης», ενώ ετοιμάζει και κανονική κυκλοφορία της «Μουλάν» σε χώρες εκτός Αμερικής. Αν, ωστόσο, τα διαδικτυακά κέρδη ανταποκριθούν ή και ξεπεράσουν τις προσδοκίες, πόσο εύκολα θα ληφθεί και στο μέλλον μια ανάλογη «δύσκολη» απόφαση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή