Αποχαιρετισμός στον αρχαιολόγο Jim Coulton, τον δάσκαλο σε διά βίου μαθητεία

Αποχαιρετισμός στον αρχαιολόγο Jim Coulton, τον δάσκαλο σε διά βίου μαθητεία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από εκείνους τους ξεχωριστούς ανθρώπους, που όσοι γνώρισαν και ακόμη περισσότερο όσοι είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του και να καλλιεργήσουν ξεχωριστές φιλίες έχουν να λένε για την ποιότητα του χαρακτήρα του, ήταν ο Jim Coulton. Εφυγε από τη ζωή στο Εδιμβούργο, σε ηλικία 80 ετών, ένας επί της ουσίας φιλέλληνας, δάσκαλος και αφοσιωμένος μελετητής. Η παρουσία του στην Ελλάδα συνδέεται με σημαντικές ανασκαφικές αποστολές, με φιλίες, με γενιές νέων επιστημόνων, με ρηξικέλευθες μελέτες. Τον Jim Coulton αποχαιρέτισαν με σημειώματα πολλοί συνάδελφοι και μαθητές του που συνδέθηκαν μαζί του, αλλά εκτενές ήταν και το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, όπως και το αντίστοιχο της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, που το υπογράφουν οι επιφανείς αρχαιολόγοι Ρόμπιν Μπάρμπερ και Τζον Μπένετ.

Αποχαιρετισμός στον αρχαιολόγο Jim Coulton, τον δάσκαλο σε διά βίου μαθητεία-1

Στη Ζαγορά της Ανδρου, όπου έχει δράση το Ινστιτούτο της Αυστραλίας, έχει ανασκαφεί οικισμός του 8ου και 9ου αι. π.Χ.

Ο Jim Coulton ανήκε σε εκείνη τη γενιά που ενηλικιώθηκε μετά τον πόλεμο, με τα οικουμενικά ιδεώδη και τις ανθρωπιστικές αρχές. Για την αρχαιολογική επιστήμη συνδέεται με εξαιρετικές μελέτες, όπως την αρχαιοελληνική στοά (που ήταν το θέμα της διατριβής του), τις ανασκαφές στην Περαχώρα (που πρώτα ανέσκαψε ο Χάμφρι Πέιν, στη δεκαετία του 1930), τη Ζαγορά της Ανδρου υπό τον Αλέξανδρο Καμπίτογλου (όπου γνώρισε τη γυναίκα του, Μαίρη), το αρχαίο φρούριο στα Φύλλα Ευβοίας, με την Εφη Σαπουνά – Σακελλαράκη… Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η ανασκαφή στο Λευκαντί στην Εύβοια, όπου ανέσκαψε το περίφημο Ηρώον, στην Τούμπα: «Η σχολαστική έρευνα και η δημοσίευσή του σχετικά με το μνημειώδες κτίριο στην Τούμπα, στο Λευκαντί της Εύβοιας, άλλαξε τις γνώσεις μας για την πρώιμη αρχιτεκτονική, σε μια περίοδο που προηγουμένως θεωρούνταν μια σκοτεινή εποχή», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού. Συνδεδεμένος και με την Οξφόρδη (και fellow του Κολεγίου Μέρτον), όπου δίδαξε επί σειράν ετών, ο Jim Coulton συμμετείχε σε ανασκαφικές έρευνες και στην Τουρκία (Αφροδισιάς, Ονόανδα κ.α.), αλλά και στη Μέση Ανατολή. «Οσοι τον είχαν γνωρίσει», γράφουν οι Ρόμπιν Μπάρμπερ και Τζον Μπένετ, «ως δάσκαλο, συνάδελφο ή απλώς φίλο, θα τον θυμούνται με ιδιαίτερη θέρμη. Η εποικοδομητική συνήθεια να επιμένει έως ότου βρεθεί λύση σε κάθε πρόβλημα, η απόσταση από γενικεύσεις και εύκολα συμπεράσματα, επισφραγίζουν την πρώτης τάξεως επιστημοσύνη του».

Στο πρόσωπο του Jim Coulton αποχαιρετούμε την εξαίρετη εκείνη γενιά των αρχαιολόγων που ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στις δεκαετίες του 1970,  του 1980 και του 1990. Φόρος τιμής στο ήθος και στο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή