Κορωνοϊός: «Sputnik V» το όνομα του ρωσικού εμβολίου- Παραγγελίες από 20 χώρες

Κορωνοϊός: «Sputnik V» το όνομα του ρωσικού εμβολίου- Παραγγελίες από 20 χώρες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Sputnik V» ονομάζεται το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε από τη Ρωσία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το όνομα παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, Sputnik, ο οποίος μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ένωση το 1957.

Η ανάπτυξη του εμβολίου λογίζεται από τη Μόσχα ως μεγάλη επιτυχία αφού η Ρωσία γίνεται η πρώτη χώρα που εγκρίνει εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό.

Ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF, Κιρίλ Ντμιτρίεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη λάβει παραγγελίες από περισσότερες από 20 χώρες για ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών αρχίζει αύριο Τετάρτη, ενώ η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία κινείται στην παρασκευή του εμβολίου οδήγησε ορισμένους διεθνείς επιστήμονες να αναρωτηθούν μήπως για την Μόσχα το εθνικό κύρος έρχεται πριν από την επιστήμη και την ασφάλεια. Ωστόσο στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο οργανισμός και οι ρωσικές αρχές συζητούν την διαδικασία για πιθανή προέγκριση του ρωσικού εμβολίου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη προέγκριση του εμβολίου, αλλά και πάλι η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει αυστηρή εξέταση και αποτίμηση όλων των δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην Γενεύη, αναφερόμενος στις κλινικές δοκιμές.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την έγκριση του εμβολίου, μετά από λιγότερους από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους. Μάλιστα, σημείωσε ότι μία από τις κόρες του έκανε το εμβόλιο, συμμετέχοντας στα πειράματα.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση ανάσχεσης του νέου κύματος του ιού

Η «διεθνής» των αρνητών της πανδημίας COVID-19

Κορωνοϊός: Πάνω από 20 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 734.000 νεκροί

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή