Επεισόδιο με «ύποπτη» θαλαμηγό μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου – Επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

Επεισόδιο με «ύποπτη» θαλαμηγό μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου – Επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδιο με θαλαμηγό η οποία κινείτο ύποπτα ανοιχτά της Ρόδου σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

Πηγές από το Λιμενικό αναφέρουν ότι υπήρξαν τρία περιστατικά αποτροπής μίας θαλαμηγού και δύο σκαφών με μετανάστες που είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία και προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη Ρόδο.

Σε ό,τι αφορά στο περιστατικό με τη θαλαμηγό το Λιμενικό σημειώνει ότι αυτή έφερε ικανό αριθμό μεταναστών, προσπάθησε να μπει εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και πως τα ελληνικά σκάφη επιχείρησαν να την εμποδίσουν. Στη διάρκεια του επεισοδίου τα πληρώματα των ελληνικών σκαφών έκαναν χρήση προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα του σκάφους. Οπως επισημαίνουν, η θαλαμηγός υποχρεώθηκε να ανακόψει την πορεία της και επέστρεψε στην Τουρκία.  

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε ότι η θαλαμηγός επιχείρησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ τόνισε πως μετά από τις βολές σε ασφαλείς τομές ακολούθησε καταδίωξη, με τη θαλαμηγό να εισέρχεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας:

«Μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας.

Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό Λιμενικό Σώμα ανέφερε από την πλευρά του ότι το σκάφος βυθίστηκε κατά τη ρυμούλκησή του και ότι διασώθηκαν οι τρεις επιβάτες – ένας Σύρος και δύο Τούρκοι υπήκοοι. Ένας εκ των διασωθέντων, κατά την ίδια πηγή, έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ οι άλλοι δύο φέρουν πιο ελαφρά τραύματα. 

Επεισόδιο με «ύποπτη» θαλαμηγό μεταξύ Τουρκίας και Ρόδου – Επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή