Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα διαμηνύει το ΥΠΕΞ στην Αγκυρα

Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα διαμηνύει το ΥΠΕΞ στην Αγκυρα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τελετελεσμένα και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε δήλωση του, σημείωσε ότι μετά από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα, όπως είπε, διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συμπλήρωσε δε ότι παρά την προσήλωση της Ελλάδας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

«Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

«Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του πρωθυπουργού με τις πολιτικούς αρχηγούς – Μαξίμου: Επιδίωξη η συνεννόηση

Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε το μεσημέρι ο γύρος τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος για τα εθνικά θέματα».

Νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει η Αγκυρα

Την ίδια ώρα, νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει η Αγκυρα στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί μετά τη μετάβαση του σκάφους «Ορούτς Ρέις» για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα εκδώσει νέες σχετικές άδειες έως το τέλος Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο προαναγγέλλει η Αγκυρα

Στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή