Νέες έρευνες προαναγγέλλει η Αγκυρα

Νέες έρευνες προαναγγέλλει η Αγκυρα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα κλιμάκωση με αλλεπάλληλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προχώρησε τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των ερευνών ακόμα και εντός περιοχών του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Τον χορό των δηλώσεων άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σημείωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, προσδιόρισε και χρονικά τις νέες έρευνες, λέγοντας ότι οι σχετικές άδειες της Αγκυρας αναμένονται έως το τέλος Αυγούστου. «Εχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το “Ορούτς Ρέις” έρευνα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας ουσιαστικά σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλάει για «δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας» αναφέρεται στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και συγκεκριμένα στα 6 μίλια. Πρόκειται ουσιαστικά για έρευνες εντός περιοχών του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει σε κάθε τόνο παράνομο. Σημειώνεται πως, παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων».

Λίγες ώρες πριν, ο Τούρκος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές έθεσε ευθέως θέμα Καστελλόριζου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις με τους «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της» και δημοσιεύοντας στο Twitter χάρτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δείχνουν τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους «Oρούτς Ρέις», το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσον αφορά το Καστελλόριζο, ο Ερτσιγές αναφέρει στο tweet του πως «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλι) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από την ελληνική ηπειρωτική χώρα», προσθέτοντας πως «η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε αυτό το μικρό νησί και προσπαθεί να σταματήσει το “Ορούτς Ρέις” και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο». Κλείνοντας την αναφορά του σημειώνει πως τα παραπάνω «είναι αντίθετα με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα προτρέπει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να αναστείλει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό».

«Γαλάζια Πατρίδα»

Η κλιμάκωση και η προαναγγελία νέων ερευνών δεν σταμάτησε εκεί. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», προσθέτοντας πως «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη “Γαλάζια Πατρίδα” της, που περιλαμβάνει και την Κύπρο».

Την ίδια ώρα, η «Γενί Σαφάκ», που απηχεί πιστά τις απόψεις της κυβέρνησης Ερντογάν, ανέφερε σε δημοσίευμα πως η νέα ΝAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα για το «Ορούτς Ρέις» ισχύει έως τις 23 Αυγούστου. «Είμαστε εκεί», γράφει η τουρκική εφημερίδα, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει «συμφωνίες πειρατών» και δεν θα συμβιβαστεί με κανένα τρόπο όσον αφορά τα δικαιώματα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η «Γενί Σαφάκ», μάλιστα, προαναγγέλλει πως τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν την καθορισμένη δραστηριότητά τους «ενάντια στην κίνηση της γραμμής Καΐρου – Αθήνας», σημειώνοντας πως οι εργασίες των τουρκικών πλοίων, του «Μπαρμπαρός», του «Γιαβούζ» και του «Ορούτς Ρέις», σταμάτησαν έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ προς τον πρόεδρο Ερντογάν και τώρα ξεκινούν εκ νέου.

Tέλος, το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων συνέχισε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, ο Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από Τσαβούσογλου, Ερτσιγές και Ακάρ. Με σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τσελίκ «απείλησε» και την Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει τις πιέσεις της προς την Αγκυρα. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να μετατρέψει όλη την Ευρώπη σε ελληνικό θέατρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «σύννομες» τις ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και «πειρατική» τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή