Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, το μήνυμα της Αθήνας

Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, το μήνυμα της Αθήνας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σκηνικό πολέμου που επιχειρεί να στήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα, και το οποίο αποκτά με επιλογές της γείτονος και προεκτάσεις ακόμα και εντός του Αιγαίου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αθήνα απαντά με σαφήνεια και αποφασιστικότητα: «Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, καθιστώντας σαφές τόσο προς ανατολάς όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει όρια, αλλά και τη βούληση και την ισχύ να τα υπερασπιστεί.

Ως αργά χθες το απόγευμα και ενώ το «Ορούτς Ρέις», πλαισιωμένο από εννέα σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνέχιζε την πορεία του σχεδόν σε όλο το εύρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει με τη NAVTEX, η ελληνική στάση πέραν του πυρετού διπλωματικών ενεργειών, αποτυπωνόταν μέσω της γενικής κινητοποίησης τόσο του Π.Ν. όσο και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων: αυτό, όχι μόνο στην επίμαχη περιοχή, ΝΑ της Κρήτης όπου έπλεε το τουρκικό ερευνητικό, αλλά και σε όλο το Αιγαίο, καθώς πληροφορίες έφεραν να αναπτύσσεται δραστηριότητα άλλων μονάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων για επικείμενες νέες προκλήσεις, που για δεύτερη φορά εντός ενός 24ώρου «έφερε» τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο χθες στο Μαξίμου για νέα σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Αργά το απόγευμα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτάκτως συνεδρίασε το συμβούλιο αρχηγών, υπό τον Ν. Παναγιωτόπουλο.

Εκείνα τα, επί του πεδίου, που είχε ώς και χθες να αντιμετωπίσει η Αθήνα είναι: Πρώτον, όσον αφορά το τουρκικό ερευνητικό, που βρισκόταν πλέον περισσότερο από 70 ν.μ. εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η άρνησή του να υπακούσει στις συνεχείς προτροπές των μονάδων του Π.Ν. που το παρακολουθούν στην περιοχή, να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα – την οποία και επισήμως, προφορικά, απηύθυνε σε αυστηρούς τόνους ο κ. Δένδιας: «Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», σημείωσε στη δήλωση του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς η απάντηση που δόθηκε μέσω ασυρμάτου είναι πως κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, καλώντας τις ελληνικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Δεύτερον, άλλες πληροφορίες έφεραν να υπάρχει έντονη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο, με καταγραφή 45 παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου και τρεις εμπλοκές, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις άρνησης των τουρκικών μαχητικών να αποχωρήσουν έναντι της αναχαιτιστικής δράσης μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας. Τρίτον, υπήρξαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για κινήσεις σκαφών του τουρκικού στόλου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, ενώ περιστατικό που παρουσιάστηκε ως παρενόχληση ελληνικού ελικοπτέρου από τουρκικά στην περιοχή του Καστελλόριζου, διαψεύστηκε αρμοδίως και αποδόθηκε στο λεγόμενο «πόλεμο προπαγάνδας» στον οποίο επίσης έχει επιδοθεί η Αγκυρα.

«Να γίνω απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα», σημείωνε την ίδια στιγμή ο κ. Δένδιας, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά της Τουρκίας με τα ακόλουθα: «Αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου».

Στα αξιοσημείωτα, τέλος, των εξελίξεων του 24ώρου είναι και πως δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας και τέσσερα ελικόπτερα της ισραηλινής έφτασαν στην αεροπορική βάση στην Πάφο και μετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η άφιξή τους στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή