Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τετραπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τετραπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η αγωνία των ειδικών επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών της χώρας για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας μετά και τον χθεσινό άκρως ανησυχητικό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων που φέρνει την Αττική στο «κόκκινο», τη νέα αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και την επικείμενη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου όταν κορυφώνεται η καλοκαιρινή κινητικότητα των ταξιδιωτών. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 196 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων 26 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα. Σχεδόν τα μισά από τα εγχώρια εντοπίστηκαν στην Αττική: 82 – εκ των οποίων τα 10 μόνο είναι από γνωστή συρροή κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 42 κρούσματα και επτά στη Λάρισα. Κρούσματα εντοπίστηκαν συνολικά σε 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 5.942, με μέση ηλικία τα 43 έτη.

Νέα αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδα εντατικής θεραπείας που αν και παραμένει χαμηλός, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σχεδόν διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, ενώ έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα. Χθες το απόγευμα 26 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Επιπλέον χθες κατεγράφη ένας ακόμα θάνατος. Συνολικά έχουν καταλήξει από τη νόσο 214 άτομα στη χώρα μας.

Κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα συνεπείς ως προς την εφαρμογή των μέτρων και τον Δεκαπενταύγουστο. Οπως τόνισε, «τα φαινόμενα χαλάρωσης, όσο ασήμαντα και εάν πιστεύουμε ότι είναι, δρουν αθροιστικά, τροφοδοτώντας την ίδια την πανδημία. Αντίθετα οι αποστάσεις, η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή του συνωστισμού σπάνε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Και αυτή τη στιγμή αυτό πρέπει να κάνουμε. Να σταματήσουμε με τη συμπεριφορά μας τη διασπορά του ιού. Για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι σε μερικές ημέρες με ένα ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας». Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή από την εξέλιξη της πανδημίας «δεν υπάρχει κανένας λόγος απόλυτου πανικού. Υπάρχει όμως λόγος απόλυτης εγρήγορσης και επιφυλακής». Και πρόσθεσε, «αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα της περιόδου και των χαρακτηριστικών που τη συνοδεύουν, την ανάγκη για ξεκούραση, για χαλαρότητα. Δεν λέμε μην ξεκουραστείτε, λέμε να γίνει αυτό με προσοχή».

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική – Τετραπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς-1

Σχετικά με την υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τους εισερχομένους στη χώρα από τα χερσαία σύνορα και για όσους εισέρχονται με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και Μάλτα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το μέτρο δεν αφορά παιδιά έως 10 ετών.

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε και διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και τον έλεγχο των εισαγόμενων κρουσμάτων. Ειδικά στα τελευταία προστέθηκε χθες και ο υποχρεωτικός κατ’ οίκον περιορισμός για επτά ημέρες, για κάθε άτομο που εισέρχεται στη χώρα από την Αλβανία. Ετσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, το υποχρεωτικό κλείσιμο από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στις περιοχές που έχουν ήδη ανακοινωθεί (Περιφέρειες Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης,  περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και Δήμοι Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης), αφορούν όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και διάθεσης ποτών, συμπεριλαμβανομένων και των καντινών, τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας, κέτερινγκ και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Εξαιρούνται μόνο οι υπηρεσίες ντελίβερι και take away, που δεν αφορούν τη διάθεση ποτών. Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση δεύτερης παράβασης αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 20 ημέρες.

Αναφορικά με την υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για όλους τους εισερχόμενους στα χώρα από τα χερσαία σύνορα και για τους εισερχόμενους με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία και Μάλτα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν αφορά παιδιά έως 10 ετών.

Τέλος, σε υποχρεωτική παραμονή σε καραντίνα θα τίθενται οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Απουλία της Ιταλίας από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία, ανακοίνωσε χθες, μέσω Facebook, ο περιφερειάρχης της, Μικέλε Εμιλιάνο, τονίζοντας ότι στα κράτη αυτά η διασπορά του ιού είναι υψηλή και τις τελευταίες ημέρες πολλοί κάτοικοι που επιστρέφουν εκεί έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Εισαγόμενα κρούσματα

Την αυστηροποίηση των διαδικασιών ελέγχου των εισερχομένων μέσω των χερσαίων συνόρων της χώρας δικαιολογούν τα στοιχεία για τα εισαγόμενα κρούσματα. Ο αριθμός των εισερχομένων από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου είναι 2.162.251 άτομα, εκ των οποίων 1.704.580 ήρθαν αεροπορικώς, 353.302 οδικώς μέσω των χερσαίων συνόρων και 104.369 ακτοπλοϊκώς. Ελέγχθηκαν για κορωνοϊό 266.116 άτομα και 508 βρέθηκαν θετικά. Από τους 205.357 ελέγχους σε αεροδρόμια, θετικοί βρέθηκαν 278 εισερχόμενοι στη χώρα. Στα χερσαία σύνορα διενεργήθηκαν 47.371 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 218 κρούσματα. Οι πέντε πρώτες σε κρούσματα χώρες με βάση τα εισαγόμενα περιστατικά είναι η Ρουμανία (88 θετικά κρούσματα), η Σερβία (80), η Βουλγαρία (79), η Αλβανία (43) και η Σουηδία (20). Από τους 508 επισκέπτες που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, 243 επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης, 164 είναι ενεργά κρούσματα και παραμένουν στη χώρα και 101 είναι μη ενεργά. Τα περισσότερα ενεργά εισαγόμενα κρούσματα είναι στην Αττική (62), στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (25) και στην Περιφέρεια Κρήτης (23).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή