Το κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας προβάλλουν τα διεθνή ΜΜΕ

Το κλίμα έντασης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας προβάλλουν τα διεθνή ΜΜΕ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αντανακλούν οι εκτεταμένες αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης στις έρευνες που ξεκίνησε το τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» και την ένταση που προκαλεί στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

«Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία πως “απειλεί την ειρήνη” στην Ανατ. Μεσόγειο» ήταν ο τίτλος στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle, που προέβαλε δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε «κακό σήμα» τη συνέχιση των ερευνών και κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα να αρχίσουν διάλογο. Το γερμανικό μέσο κάνει, επίσης, αναφορά στην πρόσφατη τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν ότι «δεν είναι αποδεκτό να παραβιάζονται ή να απειλούνται τα χωρικά ύδατα ενός μέλους της Ε.Ε.».

Το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg είχε τίτλο «Επίδειξη στρατιωτικής ισχύος από την Τουρκία σε θαλάσσια διαμάχη με την Ελλάδα» και σημείωνε: «Η αψιμαχία στη Μεσόγειο είναι μία από τις πολλές προσπάθειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανακαθορίσει την Τουρκία ως μια δύναμη της περιοχής. Από τις συρράξεις στη Συρία και τη Λιβύη ώς τις επιθέσεις στο Ιράκ, ο τουρκικός στρατός παρενέβη με οπλισμένα drones, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα».

Το BBC επέλεξε να αναδείξει «τον συναγερμό» που προκάλεσε στην Ελλάδα η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους «σε αμφισβητούμενα», όπως τα χαρακτήριζε, «νερά», ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε τουρκική παρουσία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την «αύξηση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για διερευνητικές γεωτρήσεις» παρουσίασε το Euronews. «Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένα ερευνητικό σκάφος θα διεξάγει διερευνητικές γεωτρήσεις σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, ως μια τελευταία κίνηση σε μια συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη μεταξύ  των δύο χωρών», αναφερόταν στο δημοσίευμα.

Η ιστοσελίδα Politico εστίασε στην αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται και επισημαίνει ότι η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» εντάσσεται σε μία ευρύτερη πολιτική εξορύξεων εκ μέρους της Αγκυρας σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατ. Μεσόγειο, η οποία την έχει φέρει αντιμέτωπη με την Αθήνα και τη Λευκωσία, που θεωρούν ότι οι περιοχές όπου η Τουρκία αναζητεί υδρογονάνθρακες είναι δικές τους. Υπενθύμισε ότι «ένα παρόμοιο περιστατικό στην Ανατ. Μεσόγειο αποφεύχθηκε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από γερμανική παρέμβαση» προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή