Εύβοια: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αμπελουργοί

Εύβοια: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αμπελουργοί

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση επιτόπια εκτίμηση των καταστροφών από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ζητούν οι αμπελοκαλλιεργητές στην Κεντρική Εύβοια ώστε να μπουν στα αμπέλια και να σώσουν «οτιδήποτε αν  σώζεται». Εξηγούν ότι εκεί όπου η καταστροφή δεν είναι ολοκληρωτική, αν δεν μαζέψουν τα σταφύλια τις επόμενες 2-3 μέρες, θα σαπίσουν πάνω στα αμπέλια. 

Κάθε μέρα «έκαναν» δείγματα για να δουν πόσο έχει ανεβεί ο αλκοολικός βαθμός στο σταφύλι για να προγραμματίσουν τον τρύγο. «Μετά τον Δεκαπεντάγουστο, ίσως και στις 20 θα τρυγήσουμε, υπολόγιζα τη μια μέρα. Την επόμενη δεν είχα αμπέλι», διηγείται ο παραγωγός και οινοποιός Απόστολος Μούντριχας. Το αμπέλι του, με μοσχάτο και gewürztraminer, ήταν δίπλα στον Λήλαντα ποταμό και κυριολεκτικά πνίγηκε από το νερό. «Αυτή τη φορά δεν μπορούμε να πούμε ότι φταίνε οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στη φύση. Ο Λήλαντας ποταμός κατεβάζει νερό όταν λιώνουν τα χιόνια στη Δίρφυ στο Βασιλικό και χύνεται στον Ευβοϊκό. Ομως δεν είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί τόσο νερό σε τόσο λίγη ώρα, φούσκωσε και το νερό έφευγε προς όπου έβρισκε με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη», διηγείται ο οινοποιός. Από τις λάσπες που ακόμα χθες δεν είχαν στεγνώσει, ξεπροβάλλουν ρίζες, κορμοί αμπελιού και κάπου κάπου στριμωγμένο ανάμεσα στην καταστροφή και ένα πράσινο φύλλο. Δύσκολα μαντεύει κανείς ότι σε αυτό το σημείο βρίσκονταν τρία στρέμματα αμπελώνα που ο Απόστολος Μούντριχας είχε φυτέψει πειραματικά πριν από 15 χρόνια για να δοκιμάσει στην περιοχή τις δύο ποικιλίες, μοσχάτο και gewürztraminer. Πόσο θέλει να ξαναγίνει, ρωτάω. «Αν το ξαναέφτιαχνα, πέντε χρόνια περίπου. Αλλά δεν ξαναφυτεύω σε αυτό το σημείο. Δεν έχει νόημα γιατί σε δέκα χρόνια πάλι θα πάνε τα αμπέλια μου στον Ωρωπό. Και το 2009 είχε γίνει κάτι παρόμοιο, αλλά η ζημιά ήταν μικρότερη».

Ο κ. Στέλιος Φυρένης έχει γραμμικό αμπέλι, δηλαδή τα φυτά είναι φυτεμένα σε σειρές, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν σκαμμένα ρηχά χαντάκια για να ρέει το νερό αλλά και να είναι δυνατή η διέλευση για καλλιεργητές και μηχανήματα. Η μεγάλη ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα άλλαξε τη μορφολογία του εδάφους. «Το νερό πήρε όλο το γόνιμο χώμα με την ορμή του. Ανοιξαν χαντάκια βάθους και πλάτους 70 πόντων και στο 80% των αμπελιών οι ρίζες έχουν βγει στην επιφάνεια. Φέτος δεν θα έχω παραγωγή αλλά αν δεν φέρω να ρίξω χώμα, του χρόνου δεν θα έχω ούτε αμπέλι» λέει ο αμπελουργός. «Αλλά, τι συζητάμε. Εδώ στα σύνορα του αμπελιού είχα βάλει μεγάλα αγκωνάρια που τα είχα μεταφέρει με το τρακτέρ και τώρα έχουν εξαφανιστεί. Τόση ήταν η ορμή του νερού».

Πάνω σε αρκετά φυτά που μοιάζουν μετά βίας να στέκονται στη θέση τους, τα τσαμπιά σταφύλια περιμένουν τον τρύγο σαν να μην τα έχει αγγίξει τίποτα. «Πραγματικά μερικά δεν έχουν πληγεί, όμως κανονικά ήθελαν λίγες ημέρες ακόμα για να είναι έτοιμα. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Αν δεν μπούμε σήμερα – αύριο να τα μαζέψουμε, θα σαπίσουν», λέει ο κ. Φυρένης, προσθέτοντας ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ πρέπει να μεταβούν άμεσα στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή