Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού από κάνναβη

Αυξημένος κίνδυνος αυτισμού από κάνναβη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο το μωρό που θα γεννηθεί να είναι αυτιστικό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Καναδοί ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οττάβας ανέλυσαν στοιχεία για περίπου μισό εκατομμύριο εγκύους, κατά την περίοδο 2007 με 2012. Περίπου οι 3.000 (ποσοστό 0,6%) έκαναν χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη τους. Το 2,2% των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που έκαναν χρήση κάνναβης εμφάνισε αυτισμό, έναντι ποσοστού 1,4% όσων παιδιών οι μητέρες δεν είχαν κάνει χρήση.

Μετά την επιστημονική διαπίστωση, οι Καναδοί επιστήμονες επέστησαν την προσοχή υπογραμμίζοντας ότι παρά την επικρατούσα άποψη ότι η κάνναβη είναι ακίνδυνη και η χρήση της έχει νομιμοποιηθεί σε πολλές χώρες, εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τις εγκύους και τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο. Η Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων του Καναδά έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει αντιταχθεί στη χρήση κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό. Ηδη τα προϊόντα κάνναβης στον Καναδά φέρουν τις αναγκαίες σημάνσεις.

Ενας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Μαρκ Γουόκερ τόνισε ότι, παρά τις επιστημονικές αποδείξεις, πολλές γυναίκες κάνουν χρήση του ναρκωτικού, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Πρόκειται για μία συμπεριφορά ανεύθυνη και ριψοκίνδυνη, καθώς η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει, επί του παρόντος, πώς το ναρκωτικό δρα στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Ο επιδημιολόγος Ντάνιελ Κόρσι, του Ερευνητικού Ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Οττάβας, που συνυπογράφει τη μελέτη, σημειώνει «ότι η επίδραση της μαριχουάνας στις εγκύους εμφανίζει ομοιότητες με του οινοπνεύματος. Αφού υπάρχει ρητή σύσταση προς τις εγκύους να μην καταναλώνουν οινόπνευμα, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τη μαριχουάνα». 

Ο δρ Σβεν Σάντιν, επιδημιολόγος του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται οι χρήστες κάνναβης, που, ούτως ή άλλως,  έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών, να γεννούν αυτιστικά παιδιά όχι εξαιτίας  του ναρκωτικού, αλλά επειδή τους κληροδοτούν τα γονίδιά τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που έκαναν χρήση κάνναβης κινδύνευαν περισσότερο να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή