Θεωρείο (12/08/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook. Μεταξύ άλλων ζητούσε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της –εκάστοτε– αντιπολίτευσης όταν υπάρχουν κρίσιμα θέματα. Δεν είναι τυχαίο πως κάτι ανάλογο ζητεί και το ΚΙΝΑΛ. Στο Μαξίμου, ωστόσο, το θεωρούν προσχηματικό και δεν προσανατολίζονται προς τέτοια κατεύθυνση. Πηγές της κυβέρνησης σημείωναν μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιτελέσει στο έπακρο το καθήκον της ενημέρωσης της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα, καθώς πριν από λίγο καιρό, στις 23 Ιουλίου, τους είχε ενημερώσει και πάλι αναλυτικά όλους, κάτι που επαναλήφθηκε χθες. Συνεπώς, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν αναμένεται.

Αποδραματοποίηση μέσω τηλεφώνου

Θα σας γράψω και ακόμη μία λεπτομέρεια, ειδικά για τους λάτρεις της σημειολογίας, όπως άλλωστε είναι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ενημερώσει τηλεφωνικά τους αρχηγούς, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού αλλά και για να μη δραματοποιήσει την κατάσταση. Μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των κομμάτων πάντα αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα αποδραματοποίησης της κατάστασης.

Μήνυμα στους «53+»

Επανέρχομαι στη διαδικτυακή ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ένα κρυφό μήνυμα και προς την εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+». Δεν πάνε πολλές μέρες που η εσωτερική ομάδα με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ούτε λίγο ούτε πολύ, επικρότησε τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ζητώντας σε κάθε περίπτωση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει αντιπολίτευση στηριζόμενη πάνω σε εθνικιστικές κορώνες, ανάλογες εκείνες των Πρεσπών. Συνεπώς, το γεγονός ότι ο Τσίπρας ανέβασε και πάλι τους τόνους έναντι της κυβέρνησης, και ζήτησε να ακολουθήσει την ίδια τακτική με το 2018, δείχνει πως δεν κάνει πίσω ούτε έναντι της αριστερής συνιστώσας του κόμματός του.

Αντιπαράθεση για το 2018

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει διαρκώς το 2018 και την τότε αντίδραση. Τι έγινε τότε; Το «Νικηφόρος Φωκάς» εμπόδισε το «Μπαρμπαρός» να πραγματοποιήσει έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το οδήγησε εκτός. Η μεγάλη διαφορά βέβαια σε σχέση με τότε –και δεν είναι η μόνη– είναι πως το «Μπαρμπαρός» δεν συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ενστάσεις για τον… θόρυβο

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν έωλο επιχείρημα το ότι το «Ορούτς Ρέις» δεν κάνει έρευνες γιατί ο θόρυβος από τα παρακείμενα στρατιωτικά πλοία της Τουρκίας τις εμποδίζουν. «Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως το επιχείρημα είναι κακό και για ακόμη έναν λόγο: δεν μπορεί η ελληνική πλευρά να ασχολείται με την ποιότητα των τουρκικών ερευνών.

Παράθυρο από Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις του ανεβάζει, όπως και τα στελέχη της κυβέρνησής του, τους τόνους. Υπάρχει όμως μία αποστροφή του που έχει διαφορετική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στην τελευταία δήλωσή του, στην κατακλείδα, αναφέρει πως «εμείς λέμε σε όλες τις χώρες της Μεσογείου “ελάτε να συνεννοηθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων”». Διάλογος λοιπόν, αλλά με τι όρους είναι το θέμα.

Ο κορωνοϊός σκότωσε τον τουρισμό

Ενα ενδιαφέρον στατιστικό ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό ανακοινώθηκε πως από αρχές Ιουλίου έχουν μπει στη χώρα 2.162.251 τουρίστες από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα. Εχουν γίνει συνολικά 266.116 τεστ και έχουν βρεθεί θετικοί μόλις 508. Από τα παραπάνω στατιστικά εξάγονται δύο σημαντικά συμπεράσματα. Πρώτον, ο αριθμός των κρουσμάτων από τις πύλες εισόδου δεν είναι τόσο μεγάλος, όπως εικάζουν πολλοί εντοπίζοντας το πρόβλημα της νέας εξάπλωσης του ιού στα κρούσματα από το εξωτερικό. Το δεύτερο συμπέρασμα, που δεν είναι της παρούσης αλλά θα φανεί εντός του φθινοπώρου, είναι πως μέχρι 10 Αυγούστου είχαμε μόλις 2 εκατομμύρια και κάτι αφίξεις. Αυτό αν μεταφραστεί οικονομικά, δεν είναι καθόλου αισιόδοξο…

Στο Μαξίμου ο Α/ΓΕΕΘΑ

Για δεύτερη συνεχή ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Μετά το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Δευτέρας, οι δύο άνδρες είχαν νέα συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία όπως μαθαίνω και του Νίκου Δένδια. Ο Α/ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το «Ορούτς Ρέις», ενώ συζητήθηκαν και οι επόμενες κινήσεις έναντι της Αγκυρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή