Ασφυκτικός κλοιός της COVID-19 στην Ευρώπη

Ασφυκτικός κλοιός της COVID-19 στην Ευρώπη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο καλοκαίρι φέτος, εξαιτίας της δραματικής εξάπλωσης της, ουσιαστικά ανεξέλεγκτης, πανδημίας, η οποία επανεμφανίστηκε δριμύτερη, ακόμα και σε κράτη που θεωρούσαν ότι είχαν αφήσει τα χειρότερα πίσω τους.

Στο «μάτι» του πανδημικού κυκλώνα βρίσκεται, για μία ακόμα φορά, η Ευρώπη. Η Ισπανία είναι στη δυσμενέστερη κατάσταση, καθώς έχει τις περισσότερες ημερήσιες λοιμώξεις από όλα τα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Την Τρίτη μόνο ανιχνεύθηκαν 1.418 νέα κρούσματα. Την τελευταία εβδομάδα διαπιστώθηκαν περίπου 4.923 νέες λοιμώξεις, περισσότερες δηλαδή, από Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, συνδυαστικά. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας στη χώρα υπάρχουν περισσότερες από 500 επιδημικές εστίες.

Η Γερμανία κατέρριψε χθες το ρεκόρ τριμηνίας, με τα νέα ημερήσια κρούσματα να ανέρχονται σε 1.200, αύξηση που ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, απέδωσε στην επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους. Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αυστηροποίησε τις ταξιδιωτικές συστάσεις του για την Ισπανία, ώστε να μην πραγματοποιούνται «μη αναγκαία ταξίδια» ούτε στη Μαδρίτη ούτε και στην περιοχή των Βάσκων. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε άτομα που επέστρεψαν από τα δυτικά Βαλκάνια, τις Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία. Χθες, επέστρεψαν στα θρανία  2,5 εκατομμύρια μαθητές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού έχουν την υποχρέωση να φορούν διαρκώς μάσκα, μέχρι και την ώρα της διδασκαλίας.

Η προσπάθεια της Ιταλίας να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε χθες στην καθιέρωση υποχρεωτικών ελέγχων για όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και τη Μάλτα. Η απόφαση ελήφθη μετά έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου κράτους-περιφερειών, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρείτο ώς χθες, με την επιβολή διαφορετικών μέτρων ανά περιφέρεια.

Στο Βέλγιο, όπου επίσης καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων, η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε όλους, άνω των 12 ετών, που κινούνται στους δημόσιους χώρους στις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι πλέον από τις «μολυσμένες» περιοχές της Ευρώπης. Ταυτόχρονα η αστυνομία θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους της για την τήρηση των μέτρων.

Η Νορβηγία επανέφερε την καραντίνα για περισσότερους ταξιδιώτες από ξένες χώρες και επανέλαβε τη σύσταση προς τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται και η Γαλλία, όπου πριν από μερικές ημέρες, επέβαλε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα αξιοθέατα και τους δρόμους της πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο της αποτροπής γιγάντωσης της πανδημίας οι γαλλικές αρχές ακύρωσαν, για δεύτερη φορά, τον Μαραθώνιο του Παρισιού, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου. Ο αγώνας αντοχής θεωρείται από τους σημαντικότερους παγκοσμίως και προσελκύει περισσότερους από 40.000 δρομείς.

Την πιο θανατηφόρα ημέρα της βίωσε χθες η πολιτεία της Βικτόρια στην Αυστραλία καθώς απεβίωσαν 21 άνθρωποι. Στη γειτονική Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να εξαλείψει τον κορωνοϊό παραμένοντας επί 102 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα στην κοινότητα, ο εντοπισμός 4 νέων λοιμώξεων στο Οκλαντ, άγνωστης προέλευσης, οδήγησε την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντερν να επιβάλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα στην πόλη, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια και ζητώντας από όσους μπορούν, να δουλεύουν από το σπίτι. Τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθούν παντού κέντρα για εξετάσεις COVID-19 και θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ δεκάδες χιλιάδες Νεοζηλανδοί.

Τέλος στις ΗΠΑ, όπου εξακολουθεί να μαίνεται η πανδημία, τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης υποδεικνύουν ότι εστίες υπερμετάδοσης, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή