Μήνυμα Μητσοτάκη σε Αγκυρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα προς την Αγκυρα, σε ένα χρονικό σημείο όπου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμά του, δηλώνοντας πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη για ειλικρινή διάλογο, δεν θα κάνει όμως πίσω έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε στο μήνυμά του, σε κάθε τόνο, πως η Ελλάδα όπως υπέγραψε συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου».

Ο πρωθυπουργός σε δεύτερο επίπεδο αναφέρθηκε εκτενώς και στις κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική σκακιέρα, όπως αποτυπώνεται και στην πραγματοποίηση της αυριανής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., προειδοποιώντας παράλληλα τη γείτονα για κυρώσεις εάν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. «Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια», είπε ο πρωθυπουργός. «Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας υπογράμμισε πως «συνεχίζοντας, συνεπώς, την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται και «με στιβαρότητα προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος». Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμα την Τουρκία πως κάνει εξωτερική πολιτική «με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες».

Σε τρίτο επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στρατιωτικοποίηση που επιχειρεί η Τουρκία, στέλνοντας μήνυμα πως η Αθήνα δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση. Η φράση του πως «η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» είναι ενδεικτική. «Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων» ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό αποδεικνύει την αδυναμία της σε θέματα δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ενοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή». Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στόλου σε τόσο περιορισμένη έκταση αναπόφευκτα δημιουργεί «κίνδυνο ατυχήματος», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για τον οποίο όμως δεν θα ευθύνεται η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός κλείνοντας έστειλε σαφές μήνυμα πως η Αθήνα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση, καθώς «δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα», καθώς «παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα». Πρόσθεσε, όμως, πως «καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε με οξύτητα το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή