Εύβοια: Αγώνας δρόμου για αποκατάσταση των δικτύων

Εύβοια: Αγώνας δρόμου για αποκατάσταση των δικτύων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποκατάσταση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές είναι ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές στην Εύβοια. Παράλληλα, πολίτες μαζί με συνεργεία των δήμων και της Περιφέρειας δίνουν μάχη με τις λάσπες, προκειμένου να απελευθερώσουν το οδικό δίκτυο (που σε πολλές περιπτώσεις έχει υποστεί σοβαρές ζημιές) και να καθαρίσουν σπίτια και κοινόχρηστους χώρους. Αξιοσημείωτη η παρουσία εθελοντών, που σπεύδουν από τη Χαλκίδα και άλλες περιοχές να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Με δεδομένο ότι το δίκτυο υδροδότησης πολλών χωριών έχει κυριολεκτικά ξηλωθεί –ιδίως τα τμήματα που βρίσκονταν σε παραρεμάτιες περιοχές– οι δύο πληγέντες δήμοι, Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων, προσπαθούν με προσωρινές λύσεις και πατέντες να αποκαταστήσουν μέρος της ζημιάς. «Το δίκτυο των Ψαχνών, που βρισκόταν στην όχθη παραποτάμου, έχει εξαφανιστεί. Ως αποτέλεσμα πολλά σπίτια στα Ψαχνά, στα μισά Πολιτικά και στον Μίστρο έχουν μείνει χωρίς νερό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε», επισημαίνει ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. «Οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ μεγάλες», λέει η δήμαρχος Χαλκιδέων, Ελένη Βάκα. «Προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να αποκαταστήσουμε τη ροή του νερού, για παράδειγμα, μεταφέραμε νερό σε ένα σημείο σύνδεσης και το επαναλειτουργήσαμε από εκεί. Σε κάποια σημεία, όπως στον οικισμό Οαση, το ρεύμα δεν έχει επανέλθει ακόμα και ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει αν είναι ασφαλές να επαναφέρει τη σύνδεση. Σε πολλά σπίτια, όμως, υπάρχει και πρόβλημα εσωτερικά, έχουν σοβαρές βλάβες στα ηλεκτρολογικά τους».

Καταγραφή ζημιών

Στους δρόμους βρίσκεται και το προσωπικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών μας συμμετέχουν στην καταγραφή των ζημιών, ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα το ταχύτερο δυνατόν», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαηδίτης. «Παράλληλα, εργαζόμαστε για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Δώσαμε ήδη σε κυκλοφορία το ένα ρεύμα της γέφυρας Βασιλικού, αφού ελέγχθηκε η στατικότητα της γέφυρας και εκτιμούμε ότι θα δώσουμε άμεσα και το δεύτερο. Η γέφυρα Αφρατίου είναι, επίσης, σε καλή στατική κατάσταση, έχει όμως αποκοπεί από τον δρόμο στο δυτικό της τμήμα. Εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να την επαναλειτουργήσουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τέλος, η γέφυρα Φύλλων έχει καταστραφεί και πρέπει να αντικατασταθεί – το υπουργείο Υποδομών δεσμεύτηκε ότι θα μας βοηθήσει.

Παράλληλα με την αυτοδιοίκηση, οι ίδιοι οι κάτοικοι δίνουν μάχη για τον καθαρισμό των κατοικιών τους και των κοινόχρηστων χώρων. Στην προσπάθεια αυτή έχουν ως σύμμαχο ομάδες εθελοντών, κυρίως προσκόπων. «Η βοήθειά τους είναι πολύ σημαντική», λέει η κ. Βάκα. «Λαμβάνουμε καθημερινά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν. Αξιοποιούμε ένα site εθελοντισμού που δημιούργησε ο δήμος με αφορμή τον κορωνοϊό  (https://ethelontis.dimoschalkideon.gr/)».

Οσο οι ημέρες περνούν, γίνονται περισσότερο εμφανείς οι συνέπειες της πλημμύρας και σε άλλες περιοχές. «Σήμερα επισκέφθηκα το Λευκαντί. Δεν μπορείτε να φανταστείτε, έχει χαθεί η παραλία και η θάλασσα έχει φθάσει στους δρόμους, από τους οποίους πολλοί έχουν “κουφώσει”. Είναι μεγάλο πλήγμα για την περιοχή, που είχε μία από τις γνωστότερες ακτές στην Εύβοια». Προβλήματα καταγράφονται και σε πιο απομακρυσμένα χωριά, όπως ο Μίστρος, το Μαυρόπουλο, το Κυπαρίσσι, τα Φύλλα και το Αφράτι. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Περιφέρεια έχει ενοικιάσει περί τα 100 δωμάτια σε ξενοδοχεία της Εύβοιας για τις οικογένειες των πληγέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή