Συγκρούσεις με νεκρούς στην Μπανγκαλόρ

Συγκρούσεις με νεκρούς στην Μπανγκαλόρ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας, έπειτα από έντονες ταραχές και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αιτία μια προκλητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρήθηκε βλάσφημη απέναντι στον προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπευθύνου του αστυνομικού τμήματος της πόλης, Καμάλ Παντ, η ανάρτηση η οποία φέρεται να αφορούσε τον προφήτη Μωάμεθ έγινε στο Facebook, στην προσωπική σελίδα του ανιψιού του μέλους του Κογκρέσου, Ακάντα Σρινιβάσα Μούτι, το σπίτι του οποίου δέχθηκε επίθεση και κάηκε κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων. Η προκλητική ανάρτηση έχει, έκτοτε, διαγραφεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της αστυνομίας, η κατάσταση στην Μπανγκαλόρ βρίσκεται υπό έλεγχο από το πρωί της Τετάρτης. «Παρότι οι πρεσβύτεροι της κοινότητας προσπάθησαν να ηρεμήσουν το οργισμένο πλήθος, οι διαδηλωτές έκαψαν οχήματα στον δρόμο και επιτέθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της αστυνομίας, συμπληρώνοντας πως οι αξιωματούχοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, κλομπ, αλλά και πυρομαχικών για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

«Η αστυνομία δεν είχε άλλη εναλλακτική και έπρεπε να καταφύγει σε πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων», δήλωσε ο Παντ, συμπληρώνοντας πως 110 άτομα συνελήφθησαν για φερόμενο βανδαλισμό και επιθέσεις κατά των δυνάμεων της αστυνομίας.

Επειτα από τα γεγονότα της Τρίτης, η Μπανγκαλόρ, μια πόλη 12 εκατομμυρίων κατοίκων η οποία είναι γνωστή ως Silicon Valley της Ινδίας λόγω του ακμάζοντος επιχειρηματικού οικοσυστήματός της, βρίσκεται πλέον υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με τις συγκεντρώσεις να παραμένουν απαγορευμένες.

Σύμφωνα με αναφορές δημοσιογράφων και ανταποκριτών στη νότια Ινδία, οι διαδηλώσεις ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις στην πόλη να παραμείνουν κλειστές μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, έπειτα από τις έντονες ταραχές, δεκάδες μουσουλμάνοι ηγέτες και πολιτικοί της Ινδίας προέτρεψαν τους πιστούς να απόσχουν από τη βία. «Ζητώ από τους μουσουλμάνους να διατηρήσουν την ειρήνη και να μην καταφύγουν σε κανένα είδος βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Μαγκσούντ Ιμράν Ρασίντι, ένας από τους κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Μπανγκαλόρ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή