Επιφυλάξεις διεθνούς κοινότητας για το ρωσικό εμβόλιο

Επιφυλάξεις διεθνούς κοινότητας για το ρωσικό εμβόλιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκεπτικισμό και ανησυχίες αντιμετωπίστηκε από τη διεθνή κοινότητα η απόφαση της Ρωσίας να χορηγήσει άδεια για τη μαζική παραγωγή εμβολίου κατά της COVID-19, μετά λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών και προτού ολοκληρωθεί η προτεινόμενη διαδικασία ελέγχου αποτελεσματικότητας και πιθανών παρενεργειών. Το ρωσικό εμβόλιο παρασκευάστηκε από το ερευνητικό Ινστιτούτο Gamelaya της Μόσχας και ονομάστηκε Sputnik V, ενώ η απόφαση της μαζικής παραγωγής του ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συμπλήρωσε πως μία από τις κόρες του εμβολιάστηκε εθελοντικά κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Με επιφύλαξη αντέδρασε στις ειδήσεις ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ο οποίος δήλωσε χθες πως το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, συμπληρώνοντας πως ο παγκόσμιος στόχος πρέπει να παραμείνει η δημιουργία ενός ασφαλούς προϊόντος και όχι ο αμελής μαζικός εμβολιασμός. Παράλληλα, το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ απέσυρε χθες την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θεωρεί πιθανή την ανάπτυξη και διάθεση εμβολίου το φθινόπωρο, αναφέροντας ότι η εν λόγω εκτίμηση, που αναπτέρωσε τις ελπίδες πολλών, περιλαμβανόταν σε παλαιότερη έκθεση, που πρόκειται να αναθεωρηθεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ, εμφανίστηκε ακόμη πιο επικριτικός απέναντι στις ρωσικές ανακοινώσεις, κατηγορώντας τη Μόσχα για παρακράτηση των δεδομένων της διαδικασίας της δοκιμής και έλλειψη διαφάνειας. Μιλώντας στην Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης, ο Αζάρ παρομοίασε την ανάπτυξη εμβολίων της Αμερικής με την αποστολή «Απόλλων 11» στο φεγγάρι, και επανέλαβε την πεποίθησή του πως οι ΗΠΑ θα έχουν παρασκευάσει πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Εξίσου επιφυλακτική αλλά πιο διπλωματική ήταν η απάντηση του Ισραήλ στις ανακοινώσεις της Μόσχας, με τον Ισραηλινό υπουργό Υγείας να αναφέρει πως η χώρα θα εξετάσει προσεκτικά το ρωσικό εμβόλιο και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά του μόνο εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για «σοβαρό προϊόν». «Παρακολουθούμε με προσοχή κάθε έρευνα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γιούλι Εντελσταϊν. Το Ισραήλ αναπτύσσει το δικό του υποψήφιο εμβόλιο και σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον Οκτώβριο, ενώ ταυτόχρονα έχει επίσης υπογράψει συμφωνίες με τη Moderna και την Arcturus Therapeutics για την πιθανή αγορά των εμβολίων τους αν αποδειχθούν αποτελεσματικά.

Αντιθέτως, εξαιρετικά θερμή ήταν η αντίδραση των Φιλιππίνων, με τον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε να επαινεί τις προσπάθειες της Ρωσίας και να δηλώνει πως επιθυμεί να προσφερθεί ως ο πρώτος που θα πειραματιστεί με το νέο προϊόν, σε περίπτωση δημόσιου εμβολιασμού στη χώρα του. «Οι Φιλιππίνες είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία για περαιτέρω κλινικές δοκιμές με στόχο την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μανίλα σε επίσημη κυβερνητική δήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή