Χωρίς λογική εν καιρώ πανδημίας

Χωρίς λογική εν καιρώ πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά επέφερε, σε πολλές περιπτώσεις, το μοιραίο πλήγμα κατά της κοινής λογικής και της αλήθειας. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, τουλάχιστον 800, πιθανώς πολλοί περισσότεροι, έχασαν την ζωή τους, πέφτοντας θύματα της παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό.

Διεθνής ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από Αυστραλούς, Ιάπωνες και Ταϊλανδούς επιστήμονες, ανέλυσε στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020. Ετσι διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος πολύ υψηλής περιεκτικότητας, με την ελπίδα ότι έτσι θα αποστείρωναν τον οργανισμό τους. Επίσης, άλλοι 5.900 νοσηλεύτηκαν μετά την κατάποση μεθανόλης. Οι 60 τυφλώθηκαν.

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε την κοπριά τους. Στη Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν για να θωρακίσουν την υγεία τους τα ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

Οι ερευνητές μελέτησαν, επίσης, διάφορες φήμες όπως ότι η κατανάλωση σκόρδου, η επάλειψη του στέρνου με λίπος χήνας και η χρήση ζεστών καλτσών θεραπεύουν την COVID-19. Φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός από τις αλλόκοτες και επικίνδυνες θεραπείες αφθονούσαν και οι θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του κορωνοϊού, όπως ότι είναι  βιολογικό όπλο, που χρηματοδοτήθηκε από  τον Μπιλ Γκέιτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου ή ότι μεταδίδεται μέσα από τα δίκτυα 5G. Τον Απρίλιο, σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά τη διάρκεια των lockdown, καθώς οι πολίτες υπέθεταν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα πίσω από αυτές τις πολιτικές επιλογές. Ταυτόχρονα επιβαρυντικό ήταν το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είχαν σημαντικά περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να αναζητήσουν και να εντρυφήσουν σε διάφορες πληροφορίες για τον κορωνοϊό.

Τέλος, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 87 κράτη, διαπιστώνοντας ότι τόσο οι πολίτες με ασιατική καταγωγή όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στιγματίστηκαν και συχνά έγιναν αποδέκτες σωματικής και λεκτικής κακοποίησης. Τέτοιες επιθετικές συμπεριφορές καθιστούν τα θύματα πιο ευάλωτα στην απόρριψη και πιο επιρρεπή στην κοινωνική απομόνωση, τονίζουν οι ερευνητές και καλούν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν περισσότερους ελέγχους στη διασπορά των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, αλλά και να συνεργαστούν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να δημοσιοποιούνται οι σωστές πληροφορίες για τον θανατηφόρο ιό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή