Οι διεθνείς επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψη την Ελλάδα για να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού

Οι διεθνείς επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψη την Ελλάδα για να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη Βρετανία να έχει, κατά πάσα πιθανότητα, πληγεί περισσότερο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών από τη νόσο COVID-19 σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου μοιάζουν δυσοίωνες. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να κατρακυλήσει κατά 11,5% το 2020 – περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Και ενώ κάθε χώρα μπορεί έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση, η προσπάθεια της Ελλάδας ειδικότερα, έχει αναγνωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία, έχοντας από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Οι οικονομικές προοπτικές φαίνονται, επίσης, πιο ευνοϊκές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίησε τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Παρόλο που η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9% φέτος, πιστεύει ότι οι οικονομικές προοπτικές για το 2020 στον απόηχο της

COVID-19 είναι πιο ήπιες απ’ ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, με το 2021 να αναμένεται ανάκαμψη με ανάπτυξη της τάξεως του 6%.

Με τον ίδιο τρόπο που εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαμε την Ελλάδα να ενεργεί αποφασιστικά για τον περιορισμό του ιού, βλέπουμε τώρα την ελληνική κυβέρνηση να επιδεικνύει ισχυρή θέληση να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη. Όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

Αυτό το είδος του οπτιμισμού, καθιστά την Ελλάδα μια ελκυστική επενδυτική προοπτική για χώρες που αναζητούν ισχυρές ξένες αγορές για να τις βοηθήσουν να ανακάμψουν από την πανδημία. Η φιλοεπιχειρηματική ρητορική μεταρρυθμίσεων του κ. Μητσοτάκη ακόμή και πριν από το πλήγμα της COVID-19, όπως και η δέσμευσή του να άρει τους κεφαλαιακούς ελέγχους για να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων στο εξωτερικό, είχε τύχει θετικής υποδοχής. Τώρα, με 72

δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν διατεθεί στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα από την ΕΕ ως βοήθεια για την ανάκαμψη από την πανδημία, σε συνδυασμό με την επαναληφθείσα δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για μια μεταρρυθμιστική, φιλοεπιχειρηματική ατζέντα, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για νέο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Τρεις τομείς, ιδιαιτέρως, παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες. Πρώτον, ο τομέας του τουρισμού και της αναψυχής προσφέρει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους, ήταν ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα καταρρεύσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ταξιδιωτικά γραφεία λένε ότι οι κρατήσεις προς την Ελλάδα έχουν πλέον «εκτιναχθεί». Η ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση του χρέους τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των επενδύσεων σε ακριβά ξενοδοχεία και θέρετρα αναψυχής.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του τουριστικού τομέα έχει επιστρέψει, όπως αποδεικνύεται από έργα όπως το «Kilada» ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται στην κοιλάδα της Αργολίδας, στην ανατολική Πελοπόννησο, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Δεύτερον, ο κλάδος των ακινήτων, που σχετίζεται στενά με τον τουρισμό, παραμένει ένας αναπτυσσόμενος τομέας. Η ζήτηση των Βρετανών για εξοχικές κατοικίες και ακίνητα στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί πάνω από 200%, σύμφωνα με τη Rightmove, τη μεγαλύτερη online αγορά ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα είναι αυτήν τη στιγμή ο προορισμός αναζήτησης με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη, κάτι εξαιρετικά ευχάριστο για τους διεθνείς επενδυτές ακινήτων.

Τρίτον, τα έργα του δημόσιου τομέα προσφέρουν περαιτέρω ευκαιρίες, ενώ χαιρετήθηκε η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων υποδομών της χώρας. Όπως ανέφερε η Καθημερινή αυτήν την εβδομάδα, ο βιομηχανικός όμιλος Μυτιληναίος ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ελληνικές ρίζες του ώστε να επενδύσει στον τομέα των υποδομών μέσω ορισμένων έργων ΣΔΙΤ. Μια τέτοια στάση θα ενθαρρύνει εταιρείες από άλλες χώρες – ειδικά εκείνες από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τα προγράμματα ΣΔΙΤ χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολύ καιρό – να λάβουν υπόψη την Ελλάδα ως μια ελκυστική νέα αγορά για τέτοια προγράμματα.

Το έργο που αναλαμβάνει η McBains στην Ελλάδα και στους δύο αυτούς τομείς χρησιμεύει για την ανάδειξη του επενδυτικού δυναμικού. Στον τομέα της αναψυχής, για παράδειγμα, πρόσφατα επιλεγήκαμε για να παρέχουμε συμβουλές σχετικά με το Έργο Παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου κοντά στην Αθήνα, που θα μετατρέψει τη μαρίνα σε μία από τις μεγαλύτερες του είδους της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσελκύοντας νέες ροές εσόδων από τον τουρισμό. Επίσης, πραγματοποιούμε επί του παρόντος τις τελικές διευθετήσεις ώστε να επιβλέψουμε το πρώτο έργο ΣΔΙΤ υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, τις Εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, αξίας 58 εκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα, μόλις μετακομίσαμε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Αθήνα, κάτι που φανερώνει την ψήφο εμπιστοσύνης μας στην ελληνική αγορά. Και δεν είμαστε οι μόνοι που δείχνουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα: πασίγνωστες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η Marks & ; Spencer, η Unilever και η British Airways είναι μόνο μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που παραμένουν επί μακρόν στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, παρά την εμφάνιση της νόσου COVID-19, εξακολουθεί να υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον επενδυτών για ιδιωτικοποιήσεις και πολλά από τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες, σε τομείς όπως τα ακίνητα, η ενέργεια, ο τουρισμός και η εφοδιαστική αλυσίδα, παραμένουν ελκυστικά. Επιπλέον, λόγω των ετών της οικονομικής κρίσης, οι αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν υποτιμημένες. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη κάμψη λόγω της νόσου COVID-19, η αναζήτηση ευκαιριών στην Ελλάδα μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται.

*Ο Αντώνης Κουμίδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της McBains Cooper Hellas Τεχνική Συμβουλευτική Α.Ε., θυγατρικής ανήκουσας εξ ολοκλήρου στην McBains, μιας εταιρείας ακινήτων και κατασκευών με δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή