Μαστογραφία πριν από τα 40 χρόνια

Μαστογραφία πριν από τα 40 χρόνια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σωτήρια είναι η ετήσια μαστογραφία για τις γυναίκες που αρχίζουν να εξετάζονται από τα 40 χρόνια τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Oncology. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 160.000 γυναίκες, ηλικίας από 39 μέχρι 41 ετών. Οι μισές άρχισαν να υποβάλλονται σε μαστογραφία από τα 40 χρόνια τους, ενώ οι υπόλοιπες περίμεναν να αρχίσουν τις ετήσιες εξετάσεις μετά τα 50.

Οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσες γυναίκες υποβάλλονται σε ετήσιες μαστογραφίες από τα σαράντα τους, παρουσίασαν μείωση κατά 25% του κινδύνου θανάτου από καρκίνο του μαστού. Ιδιαίτερα οφέλη της τακτικής εξέτασης καταγράφηκαν κατά την πρώτη δεκαετία. Ειδικότερα, η ομάδα των γυναικών που άρχισε να υποβάλλεται σε ετήσια εξέταση στα 40 κατέγραψε 83 θανάτους από καρκίνο του μαστού στη δεκαετή περίοδο, ενώ η ομάδα των γυναικών που περίμεναν να αρχίσουν την απεικονιστική εξέταση μετά τα 50, όπως προβλέπουν άλλωστε οι κανόνες του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) είχε 219 θανάτους. Οι ερευνητές παραδέχονται, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα καταγράφηκε μικρή διαφορά της θνησιμότητας μεταξύ των δύο ομάδων.

Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Στίβεν Ντάφι, που συντόνισε τη μελέτη, είναι βέβαιο ότι η έναρξη της διαδικασίας ετήσιας μαστογραφίας, σε μικρότερη ηλικία από τη σήμερα συνιστώμενη, πραγματικά σώζει ζωές. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα η απεικονιστική τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ συγκριτικά με το 1990, όταν εκπονήθηκε η πρώτη φάση της έρευνας και κατά συνέπεια τα οφέλη αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Αλλοι επιστήμονες, όπως ο Κέβιν Μακόνεϊ, επίτιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό τα συμπεράσματα της μελέτης. «Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η μαστογραφία έσωζε ζωές, στις συνθήκες που επικρατούσαν το 1990, όταν οι γυναίκες αυτές ήταν 40 ετών. Είναι, λοιπόν, κάτι που συνέβη παλιά». Επίσης, ο Μακόνεϊ τόνισε ότι η θνησιμότητα για τον καρκίνο του μαστού στα σαράντα έτη ήταν μικρή και τα ποσοστά για τα οφέλη που επικαλείται η έρευνα πιθανώς να μην είναι και τόσο ακριβή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή