Κορωνοϊός: Περισσότερες από 750.000 απώλειες παγκοσμίως

Κορωνοϊός: Περισσότερες από 750.000 απώλειες παγκοσμίως

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ραγδαία ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας COVID-19. Οι θάνατοι παγκοσμίως ξεπέρασαν τις 750.000 με ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό και Ινδία να κρατούν τα θλιβερά πρωτεία. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, με πολλά κράτη να καταγράφουν εντυπωσιακά ημερήσια ρεκόρ λοιμώξεων.

Η Γερμανία, χθες, κατέγραψε 1.445 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών, τα περισσότερα από την Πρωτομαγιά. Ηδη, οι υγειονομικοί φορείς φοβούνται ότι η σταθερή αύξηση των λοιμώξεων, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, πιθανώς να αποδειχθεί υπερβολική για την αντοχή του συστήματος υγείας. O Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον ιό θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και σίγουρα την ερχόμενη χρονιά.

Η Βρετανία επικαιροποίησε τον κατάλογο των κρατών «υψηλού κινδύνου» προσθέτοντας τη Μάλτα και την Ολλανδία. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αξιολογούν την κατάσταση στη Γαλλία προκειμένου να αποφασίσουν αν θα πρέπει να προστεθεί και αυτή.

Στη Γαλλία, όπου καθημερινά καταγράφονται ρεκόρ νέων λοιμώξεων, ο Ερικ Κομ, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων στο νοσοκομείο Λα Πιτί-Σαλπετριέρ τόνισε ότι οι βασικές εστίες μετάδοσης του ιού είναι πλέον οι εργασιακοί χώροι και οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιβάλουν, κατά το δυνατόν, τηλεργασία μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Από τις 606 ενεργές εστίες της COVID-19 στη χώρα, το 22% αφορά ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Αντιθέτως, τα σωφρονιστικά καταστήματα  και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τρένα και αεροπλάνα, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1%, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια το 4%.

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει και η Πορτογαλία παρά την ικανοποιητική αρχική διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η ευρύτερη περιοχή της Λισσαβώνας θα παραμείνει σε κατάσταση επαγρύπνησης, με τις επιχειρήσεις, εκτός  της εστίασης, να κλείνουν στις 8 το βράδυ. Επίσης, οι συναθροίσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη, 17 νέους θανάτους σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα  στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Τέλος στις ΗΠΑ καταγράφηκαν την Τετάρτη 1.470 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού μπορεί να είναι  περισσότεροι από αυτούς που έχουν εκτιμηθεί, αφού έχουν καταγραφεί 200.000 περισσότεροι θάνατοι από το σύνηθες από τον Μάρτιο.

Τέλος στην Κίνα, δύο άτομα που είχαν μολυνθεί και αναρρώσει από τον κορωνοϊό τον Φεβρουάριο βρέθηκαν εκ νέου θετικά σε αυτόν. Τα δύο παράδοξα αυτά κρούσματα εντείνουν την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για την πιθανότητα υποτροπής της νόσου. Οπως επισημαίνει ο επιδημιολόγος του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Μπέντζαμιν Κόουλινγκ, κάποια άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό πιθανώς να είναι πιο ευάλωτα σε νέα λοίμωξη, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους αναπνευστικούς ιούς. Τόνισε, ωστόσο, ότι ούτε η λοίμωξη από τον κορωνοϊό, ούτε και το εμβόλιο, παρέχουν ισόβια ανοσία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή